Valg og god mad følges ad

Traditionerne er mange og forskellige, når det kommer til at holde den perfekte valgaften

6. juni 2019, 07.46

Vennerne Alexander Hansen, Martin Maagaard, Rasmus Pedersen, Anne Friis og Asbjørn Lindhart fra Silkeborg havde i gårsdagens anledning valgt at samles til valgflæsk ad libitum på Silkeborg Gastropub. For dem var det en god undskyldning til at mødes og hygge sig om lækker mad. Men det var ikke kun maden, der betød noget. Mens flæsken røg indenbords, fulgte de sideløbende med i valget på storskærm, og inden de satte sig til bords, var de sammen nede for at sætte kryds. - Valgdelen betyder en stor del, sagde Anne Friis, der som den eneste holdt sig fra valgflæsken. Hun er ikke vild med flæsk, så hun nøjedes med en burger. Måske kammeraten Rasmus Pedersen sidenhen fortrød, at han ikke nøjedes. - Man rammer muren på et tidspunkt. Det gjorde jeg for fire stykker siden, sagde han, hvortil kammeraten Asbjørn Lindhart indskød: - Det er også, fordi du spiser som en syvårig pige.

SILKEBORG Ligesom der var adskillige partier - og endnu flere kandidater - at stemme på til folketingsvalget, var der mange måder at fejre valgaftenen i går.

Midtjyllands Avis var på rundtur i Silkeborg, og særligt én ting gik igen på de forskellige adresser: Mad og søde sager.

På Silkeborg Gastropub i Nygade var der valgflæsk på menuen, og der var udsolgt, meddelte Benjamin Neis, som er en af mændene bag den nyåbnede gastropub.

Og det duftede da også af stegt flæsk, der spruttede, mens det blev båret fra køkkenet og ud til bordene til de mange gæster, der i løbet af aftenen fyldte maverne. Flere andre steder i byen var valgflæsk på menuen - for eksempel også på Marienlund Plejecenter.

Der er ingen entydig forklaring på, hvorfor det er populært at spise stegt flæsk, efter at krydset er sat. Valgforskere har dog gennem tiden understreget, at valgflæsk altså ikke er mad i praksis, men derimod et ord, der beskriver de løfter, som politikere spiser vælgerne af med i valgkampen for at opnå stemmer - eksempelvis et løfte om flere pædagoger i daginstitutionerne.

Det stammer fra den tid, hvor flæsket næsten kun bestod af fedt. Når politikere gav sig ud for noget, de ikke var, sammenlignede folk det med fedtstykket, som ligeledes gav sig ud for at være kød.

Byrådsmedlem til 1984...

Læs denne artikel

- og alle andre på Midtjyllands Avis fra kun 1 krone

24 Timer

DIGITAL adgang i 24 TimerAdgang til alle artikler i 24 timer

Adgang til debat

Digital

Fuld DIGITAL adgang

Adgang til alle artikler

Adgang til e-avisen

Adgang til e-avis arkivet

Adgang til debat

Adgang til Forum Søndag

Adgang til fordele hos Læserklubben