Når der er rod i barndommen

Næsten hver fjerde dansker har brudt med et nært familiemedlem, og det er særligt manglen på anerkendelse og dermed følelsen af ikke at være elsket, der kan få os til at kappe båndet, viser måling

28. oktober 2018, 09.00

Familiekonflikter i voksenlivet går ofte tilbage til barndommen. For har man manglet kærlighed og anerkendelse som barn, har man som voksen brug for at anerkende dét svigt, før man kan opnå en sundere relation til forældrene. Foto: Colourbox

Konfliktmægler Signe Saxe Jessen ser det gang på gang. En konflikt har slået revner i familiefundamentet og måske endda ført til et brud, og nu mødes de involverede i et forsøg på at finde en slags forståelse og måske endda nå til en forsoning. Anledningen er måske konkret, men er i virkeligheden kun symbol for noget helt andet - nemlig at en eller flere i familien ikke føler sig elsket og anerkendt.

- Der kan ofte være en følelse af ikke at passe ind og af ikke at kunne være sig selv og blive set som den, man er. Det er enormt smertefuldt, fordi det jo er ens selvfølelse, der er i spil. Så kan det være lettere at sige farvel til sin familie og i stedet være sammen med nogle mennesker, der ser en, som man gerne vil ses, siger konfliktmægleren, der gennem en årrække har hjulpet både voksne søskende og voksne børn og deres forældre.

Dermed bekræfter hun den måling som YouGov for nylig lavede for B.T. Her svarede næsten hver fjerde adspurgte, at de havde brudt med et nært familiemedlem, og blandt årsagerne til bruddet var manglen på anerkendelse og kærlighed helt gennemgående.

Også familiepsykolog Ulla Dyrløv oplever den manglende anerkendelse som noget af det, der kan være allermest smertefuldt mellem voksne børn og deres forældre. Erfaringen har hun blandt andet gjort sig i tv-programmet »Aldrig for sent«, hvor hun hjalp familiemedlemmer, der havde brudt kontakten, med at finde hinanden igen.

Det, man har med sig...