Leder: Bryrup i kontrolleret offensiv

22. marts 2021, 12.40

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Der er to veje at gå, hvis du er i modvind og synes, at tingene kører udenom dig: du kan lægge dig i fosterstilling og håbe på, at vinden vender. Eller du kan skyde brystet frem og sige: Nej, dælme nej, det skal være løgn.

Ovenstående er en forsimpling af livets store spørgsmål. Men det sidste indkapsler nu meget godt den kampånd, der eksisterer i det, de selv ynder at kalde Skovlandet - de store områder omkring Bryrup, Vinding, Vrads, Katrinedal og Hjøllund syd for Silkeborg.

Man kan ikke tvinge mennesker til at bo bestemte steder. Men man kan gøre sig så lækker, at man er svær at komme udenom. Det er det, Bryrup-folket skal bruge bosætningsdagen til

Hans Krabbe i dagens leder

Allerede sidste år ved denne tid var området klar til kamp, men en vis pandemi satte en stopper for alt. Men i år skal det være, så den 8. maj indbyder Skovlandets Lokalråd til en bosætningsdag, der godt kunne have titlen »En perle i Guldkantsdanmark.«

Årsagen er, at Bryrup som et af fem lokalområder i Silkeborg Kommune ifølge prognoserne står til befolkningstilbagegang. Med hvad det kan have af konsekvenser for dagligvarehandelen, skolen, institutioner og foreningsliv. Bliver der færre indbyggere, tørrer funktionerne ud, og så har du balladen med den onde cirkel.

Læs også
Byer på charmeoffensiv: Bosætningsdag skal lokke flere til "Guldkantsdanmark"
+Abonnement

Det er realistiske folk i Bryrup. De sigter ikke efter 1000 nye indbyggere om året. Næh, de er tilfredse, hvis bare der kommer så mange til, at status quo og lidt mere til bliver hverdagen.

Læs også
Nye parcelhusgrunde og lejeboliger på vej i Bryrup
+Abonnement

Og derfor bosætningsdagen, der er et smaddergodt initiativ. Det er aktion i stedet for korslagte arme i reaktion. Det er handlekraft. Og initiativet i sig selv er måske det stærkeste argument for, at endnu flere unge familier burde følge Pernille Have Mortensen og kæresten Nicolai Tinghus, der skiftede en 55 kvadratmeter lille lejlighed i Horsens ud med 173 kvadratmeter nyt parcelhus på en stor grund med udsigt til træer hele vejen rundt.

Læs også
Valgte Bryrup: Dyreglad familie har fundet perle og bor nu langt ude »i ingenting«
+Abonnement
Læs også
Valgte Bryrup: Fra bylejlighed på 55 kvm i Horsens til nyt parcelhus på stor grund på Skovvænget
+Abonnement

Man kan ikke tvinge mennesker til at bo bestemte steder. Men man kan gøre sig så lækker, at man er svær at komme udenom. Det er det, Bryrup-folket skal bruge bosætningsdagen til. Tegnene i sol og måne er på, at de får yderligere momentum i en post-corona-tid, hvor mange mener, at tempoet bliver lavere, at fokus bliver på de nære ting, og at stærke relationer og godt naboskab til en pris, der er til at betale, bliver attraktivt.

Det er i øvrigt godt at se, at Silkeborg Kommune med kampagnen »Silkeborg Kalder« går arm i arm med Skovlandets Lokalråd i bestræbelserne på at øge interessen for området. Men man skal nok kalde noget højere for at lokke nye indbyggere til end eksempelvis i Balle, der er på byrådets dagsorden i aften.

I bund og grund handler det om at sikre en kommune i balance.

Det kommer vi til at snakke en del om frem mod kommunalvalget i november.

Indlæser debat...