Med pennestrøg snupper Putin dele af Ukraine og gør dem russiske

"Rusland" lyder brølet fra Ruslands elite, da Putin gør Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja russiske.

Udgivet:30. september 2022, 16.07

Læsetid:2 minutter

Ruslands præsident, Vladimir Putin, i midten omgivet af de prorussiske ledere fra fire besatte regioner i Ukraine, mens der klappes og jubles i salen i Kreml. Lige forinden har Putin underskrevet det dokument, som han hævder betyder, at de fire regioner for fremtiden er en del af Rusland.

/ Ritzau /

MOSKVA Præsident Vladimir Putin har fredag i Kreml med et pennestrøg på et dokument gjort de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja til en del af Rusland.

Det bliver mødt med jubel fra forsamling i den store sal, hvor den russiske elite er mødt op.

- Rusland, lyder brølet, mens Putin omfavner de prorussiske ledere fra de besatte ukrainske regioner.

Forinden har Putin holdt en lang tale, hvor han taler om Rusland fælles fremtid med de fire ukrainske regioner.

Men i Vesten er der total afvisning. Det er et skuespil, som Putin benytter sig af, på et tidspunkt hvor den russiske hær for alvor ser ud til at være trængt af den ukrainske hær.

- Jeg vil gerne sige det meget tydeligt. Vi kommer aldrig, aldrig, aldrig nogensinde til at anerkende de russiske krav på Ukraines territorium, lyder det fra USA's præsident, Joe Biden

FN's generalsekretær, António Guterres, er lige så kontant afvisende. Han kalder annekteringen ulovlig, og at den bør fordømmes.

For at annektere de fire regioner har Rusland gennemført såkaldte folkeafstemninger inden for den seneste uge i de russisk-besatte områder af Ukraine. De er af USA og EU blevet kaldet fup og svindel.

- Det har ingen plads i en moderne verden, konstaterede FN's generalsekretær torsdag.

Ceremonien i Kreml stod egentlig til at gå i gang klokken 14.00 dansk tid, men først omkring klokken 14.20 indtog Putin talerstolen. Her blev han taget imod med klapsalver, der flere gange under talen vendte tilbage.

Putin siger i talen blandt andet, at Rusland vil forsvare sit land med alle midler, og han har tidligere antydet, at det kan blive med atomvåben. Ukraine skal respektere folkets vilje, siger han samtidig.

Undervejs i talen kommer han ind på lækagerne i de to gasledninger Nord Stream ud for Bornholm. Han hævder, at Vesten har saboteret dem.

- Sanktionerne var ikke nok for anglo-sakserne. De bevægede sig videre til sabotage, siger han. Det er klart, hvem der drager fordel af det, påpeger han.

De fire regioner, som Putin forsøger at annektere, udgør cirka 15 procent af Ukraines landområde. Størrelsen er nogenlunde svarende til Portugals samlede areal.

I forbindelse med fredagens ceremoni bliver der også afholdt en rockkoncert på Den Røde Plads, hvor der er hængt et banner op med teksten "Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja, Kherson - Rusland!".

/ritzau/Reuters

Russia Ukraine Ruslands præsident, Vladimir Putin, indtog fredag talerstolen i Moskva og erklærede fire ukrainske regioner for russiske. Gavriil Grigorov/Ritzau Scanpix