Styrk nærdemokratiet - med fokus på lokalrådene

25. november 2020, 11.38

NÆRDEMOKRATI Mit bud på at nedlægge nærdemokratiudvalget har fået en del til tasterne, og hvor er det vigtigt, at vi alle forholder os til, hvordan vi bedst muligt opnår reel borgerinddragelse- og involvering. Borgerinddragelse- og involvering kan hjælpe med at afstemme de beslutninger, som tages i fagudvalgene. Hvis beslutninger, som tages i fagudvalgene med virkning for lokalområderne, på nogen måde skal give mening, bør det også være meningsskabende for de eventuelle lokalområder, beslutningerne vedrører.

Udfordringen er, at forvaltningen jo ikke sidder med beslutningskompetencen. Nærdemokratiudvalget har heller ingen beslutningskompetence. Beslutningerne tages i byrådets fagudvalg, og derfor er det utroligt vigtigt, at fagudvalgene også kan få adgang til indsigt i det, som foregår i lokalområderne. Derfor må vi finde en anden måde at understøtte nærdemokratiet på. Det kommer der heldigvis mange gode bud på, så mon ikke vi finder en løsning.

Der er på de sociale medier skrevet en del om, at der nu er et år til kommunevalget.

Sammen med kommunevalget har vi også et vigtigt valg til lokalrådene. Dette valg bør få fuld opmærksomhed, så borgere fra lokalområderne er bekendt med den vigtige rolle, lokalrådet har. Jo mere aktive lokalrådene er, des større mulighed er der for, at lokalrådene kommer i dialog med vores lokale byrådspolitikerne.

De tidligere valgår har jeg ikke bemærket den store kampagneiver ifm. lokalrådsvalget - der har været fokus på kommunalvalget. Jeg vil dog opfordre til, at man frem mod november 2021 sætter damp på formidlingen om vigtigheden af, at så mange som muligt stiller op til lokalrådene i kommunen.

Reel borgerinddragelse og -involvering er altså også meget afhængig af virksomme lokalråd, så hvis man kunne være interesseret i lokalrådsarbejde, kunne det være en ide at kontakte det nuværende lokalråd og forhøre sig om arbejdet.