Midtjyske Meninger: Det er ikke retfærdigt - det er jura!

Udgivet:19. januar 2022, 11.19

Læsetid:2 minutter

Af Ole Toft. Gl. Balle Silkeborg

Det er ikke retfærdigt - det er jura!

Nogenlunde således svarede min gode ven, juristen, da jeg engang brokkede mig over afgørelsen efter en banal tvist, som vi ikke kunne tale os til rette om, og som derfor måtte afgøres juridisk.

Han fik også fortalt, at nye håbefulde jurastuderende ved studiets start fik at vide, at hvis de havde søgt studiet for at ville yde retfærdighed, så var de gået forkert!

Lidt uhyggeligt, syntes jeg i første omgang, og så alligevel noget, der giver stof til eftertanke. Og noget der rejser både flere og nye spørgsmål. Vil det for eksempel sige, at mennesker, der får anklage-frafald, alligevel ikke er renset for mistanke, men at sagen blot er frafaldet på grund af fraværet af beviser? Kan man i så fald rejse injuriesag på trods af vidners på tro og love erklæringer om hændelsesforløbet?

Vi har historisk set oplevet flere tilfælde, hvor en anklage har været opgivet, men hvor de afgørende beviser senere dukker op og sagen genoptaget. Er det for eksempel injurierende at påstå, at »noget stinker« - for eksempel i forbindelse med nedgravningen af døde mink?

Af hensyn til juraen tør jeg ikke være mere præcis, men der har gennem længere tid i forbindelse med en lokal, politisk sag været fremsat adskillige vidneudsagn om »urent trav«. Så er spørgsmålet, om man automatisk er frikendt, når dokumentation er forsvundet? Kan man på et sådant frafald af direkte bevis kræve erstatning eller rejse injuriesag? Jeg savner i den grad svar fra vores juraeksperter, men de er måske også selv bange for eventuelle injuriesager?

Jura er tydeligvis ikke mit speciale. Undertiden føler jeg også mig selv eksisterende i en slags parallelsamfund, da jeg eksempelvis hverken har Facebook eller er interesseret i andre elektroniske platforme og i øvrigt vægter stilhed frem for, hvad andre kalder musik. Lydbøger er heller ikke sagen, selv om jeg gerne lytter til dokumentarudsendelser i radioen.

Jeg kan godt forstå, at mange elsker motion og en frisk løbetur, men jeg har aldrig fattet, hvor dejligt det skulle være at løbe langs trafikerende veje iført hovedtelefoner med høj musik. Da slet ikke i Silkeborgområdet med de mange flotte naturområder. Hvis man samtidigt kan kombinere turen med kompas, GPS, naturopgaver eller andet, er det jo fin træning både mentalt og fysisk. Flere sådanne opgaveforslag kunne være en god idé for Danmarks outdoorhovedstad, men man skal altid passe på. Andre har måske allerede fået idéerne og rettighederne til sådanne tiltag.

Og alt det med rettigheder - det handler til gengæld både om retfærdighed og om jura!

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.