Fabrik fremstiller plastik af sukkerroer

Plaststøbevirksomheden Unika i Ans fremstiller stadigt mere i bæredygtig plastik: Forbrugerne efterspørger produkter, som er mere miljøvenlige

Udgivet:05. november 2019, 08.40

Læsetid:4 minutter

Produktionsleder Steen Johansen (tv) og salgschef Bernt Jensen er årligt med til at sende 45 millioner stykker sprøjtestøbt plastik ud af virksomheden.

Plastik.

Det er i dag blevet et fy-ord. Vi støder på det i naturen, selv i havene, og plastik er samtidig fremstillet af naturressourcer, som vi forsøger at skære ned på forbruget af. Så behovet for nye løsninger er blevet stadigt mere presserende.

Den udfordring har plastindustrien taget til sig. Heriblandt plaststøbevirksomheden Unika i Ans, som årligt producerer cirka 45 millioner stykker emner i plast.

- Vi har de seneste par år mærket en stigende efterspørgsel på alternativer til konventionel plast, som jo fremstilles på baggrund af olie og gas. I dag omlægger vi mere og mere fra konventionel plast til bioplast og genbrugsplast, som er langt mere bæredygtigt. Det er en udvikling, som blot vil fortsætte, siger produktionsleder Steen Johansen.

Sammen med sin bror, Bo Johansen, ejer han virksomheden, som deres far i sin tid grundlagde. De to plastfabrikanter synes, det er helt naturligt, at også plastindustrien må omstille sig til en mere bæredygtig produktion. For bare et par år siden var så godt som al deres produktion baseret på konventionel plast. Bioplast fremstilles af biomasse, som majs, sukkerroer, halm og træ. Nu eksperimenterer man også med tang og andre plantematerialer. Bioplast udmærker sig ved at være lavet af klimavenlige og fornybar råstoffer, som i modsætning til olie og gas ikke slipper op.

Unika laver både plast, der er biologisk nedbrydeligt. Og plast der ikke er nedbrydeligt. Det gælder eksempelvis en væghængt blomsterkumme. Den skal holde i mange år. Derfor ville der ikke være meget fidus i at den på få år blev nedbrudt af svampe og bakterier.

Men det skal andet plastik.

Udviklingen går én vej

I dag udgør bioplast cirka fire procent og genbrugsplast cirka 11 procent af Unikas samlede produktion. Resten er stadig olie/gas-baseret. Men udviklingen går kun en vej - mod større bæredygtighed. Steen Johansen vurderer, at Unikas produktion om bare to år vil indeholde 10 procent bioplast og op mod 35 procent genbrugsplast.

- Den øgede miljøbevidsthed blandt forbrugere og beslutningstagere presser industrien til at finde nye og mere miljøvenlige veje at gå. Samtidig ser nogle virksomheder jo også en forretning i at brande sig på, at deres produkter er fremstillet bæredygtigt. Der er et større og større marked for mere grønne varer. Og forbrugerne er villige til at betale mere for mere miljørigtige løsninger, siger Steen Johansen.

Unika producerer særligt plastikemner til industrien. Som underleverandør producerer firmaet i omegnen af 1500 forskellige plastikemner til flere end 100 virksomheder, som blandt andre Vestas, Grundfos og Multiwing. De behøver plaststøbte kasser, bokse, dimser og dippe-dutter i deres vindmøller og vandpumper.

Bo Johansen, har det godt med, at branchen presses til at finde mere bæredygtige løsninger.

- Det passer fint med Unikas profil. Vi har i mange år haft fokus på at nedbringe vores interne energiforbrug. Det er bedre for klimaet og for virksomhedens økonomi. Derfor betaler vi også gerne en merpris for maskiner, der bruger mindre el, siger Unika-direktøren.

Anvendt til andre formål

Unikas genbrugsplast er plastik, som en gang har været anvendt til andre formål, eller plastik, der er blevet i overskud i produktionen. Hele dynen bliver granuleret og recirkuleret, når der skal støbes nye dele.

Det gælder blandt andet et fire kg tungt stolesæde, som er skabt på baggrund af genbrugs-plast. Når stolen om mange år har udtjent sit formål, vil den igen kunne forarbejdes og indgå i skabelsen af helt nye plastik-genstande, fortæller Steen Johansen.

Ny skrappere EU-lovgivning er med til at presse bilproducenterne til at gå nye og mere bæredygtige veje. Det gælder blandt andet i forbruget af plastik. Der bruges enorme mængder plastik i automobilbranchen og dermed er de skærpede krav noget, der gør en reel forskel for miljøet.

Bo Johansen er chef for en meget energitung virksomhed. Unika bruger årligt omkring 2.800.000 kilowatt-timer til primært at smelte og støbe plastikken. En typisk dansker bruger cirka 1600. Hvis husstanden bruger 4000 kWh om året, svarer virksomhedens elforbrug altså til 700 husstandes årlige elforbrug.

Udnytter til »grøn« varme

Den megen varme, som Unikas produktion skaber går heldigvis ikke til spilde. 2.000.000 kilowatt-timer bliver udnyttet til at skabe »grøn« varme, for virksomhedens overskudsvarme opvarmer fjernvarmevand, som sendes ud til husene i Ans.

Unika har desuden installeret solceller på fabrikstagene. Anlæggene producerer hvert år 67.000 kWh.

Steen Johansen er glad for, at teknologiske landvindinger gør det muligt at producere mere bæredygtige plastik-dimser. Plastik er stadig et fantastisk slidstærkt og nyttigt materiale, som vi ikke kunne leve foruden.

- Før man opfandt plastik brugte man jo andre råstoffer. Jeg tror næppe, der er nogen i dag, der ville synes, det var bedre, at man i stedet for at støbe i plastik, for eksempel fræsede emnet ud af en klump metal. Men jeg er glad for, at efterspørgslen på bioplast og genbrugsplast bliver større og større. Det går den rigtige vej, siger Steen Johansen.

Operatør Anne Mette Lauge pakker emner, som er lavet af bioplast. Det har konventionelt plastiks stærke egenskaber som holdbarhed. Men den fordel, at det kan laves, så det er biologisk nedbrydeligt.
Unika fremstiler årligt omkring 45 millioner stykker plast. Maskinopstiller Kim Jensen justerer maskinerne, som skal støbe med en præcision, som nogle gange til skal være på nogle få milliontedel af én meter.