Pædagogisk minefelt i Ikast-Brande

Udgivet:23. oktober 2021, 08.00

Læsetid:2 minutter

Af Charlotte Kold Engesvang. Byrådskandidat for Enhedslisten i Ikast-Brande Kommune

DAGINSTITUTIONERNE Som mor, pædagog og kandidat for Enhedslisten er jeg oprigtig bekymret for børnenes fremtid. Forskningen peger på vigtigheden af, at børn bliver set, hørt og forstået af en voksen. Det pædagogiske personale i Ikast-Brande beretter, at det til tider er svært at praktisere og har et ønske om at deres muligheder øges.

BUPL holdt dialogmøde og havde mange personaler med fra vores egne institutioner. Kompetente pædagoger som fortalte om hvad de brænder for og ønsker sig i fremtiden - mere tid sammen med børnene og de unge. Jeg hører, at personalet knokler derude i hverdagen for at understøtte alles trivsel og udvikling. Jeg hører også, at det er på trods. For der er taget nogle politiske beslutninger, som spænder ben for det gode arbejde:

I vuggestuen efteruddannes pædagoger i mentalisering, som et redskab til at understøtte børnene bedst med et øget fokus på de »første 1.000 dage«. Men det kan være svært at implementerer i hverdagen, når forskellige ydre omstændigheder gør, at man til tider er 2 medarbejder til 11-13 vuggestuebørn. Og hvad sker der så, når der skal skiftes en ble?

SFO’erne har også brug for opmærksomhed og øgede muligheder i børnenes betydningsfulde fritid. Børn bør være der, hvor de kan værre en del af et positivt fællesskab understøttet af faglig kompetent personale, der kan sikre deltagelsesmuligheder og trivsel for alle.

SFO’erne har oplevet store besparelser indenfor deres område gennem skolereform og kommunale sammenlægninger. En medarbejder kunne berette om, at det er meget begrænset, hvad de har af lokaler til SFO. På en skole bliver nogle af de lokaler, som SFO’en bruger, lejet ud til AOF fra kl.16. Det vil sige en hel time før SFO’en lukker.

Der skal gribes ind, for at vi ikke svigter vores børn og unge - og de ansatte!