Har Silkeborg Kommune taget »hovedet under armen«?

17. oktober 2020, 08.10

SPROGUNDERVISNING Efter at have læst indlægget »Sprog på spil - det er hverken en and eller en død sild« er jeg meget forundret over kommunens prioritering af kvaliteten på »Sprogcenter Midt«.

Jeg troede, at borgere, der kommer fra andre lande, skulle integreres bedst muligt i vores samfund og selvfølgelig også i Silkeborg. En forudsætning for at det lykkes er, at disse mennesker lærer dansk sprog og kultur.

Det er mit indtryk, at Sprogcenter Midt varetager opgaven rigtig godt - god ledelse, mange højtkvalificerede medarbejdere og vigtigst i et godt samarbejde med bl.a. kommune og lokale virksomheder.

Et sådant samarbejde kræver opbygning over lang tid. Og nu kaster kommunen det gode samarbejde på gulvet, for at start forfra med »den billige« løsning. Det virker hovedløst.

Kursisterne vil møde større hold, større niveau-spredning, mindre tid til den enkeltes udfordringer - en dårligere undervisning

Bodil Rasmussen

Min forudsigelse er, at den besparelse, kommunen opnår på kort sigt, vil give udgifter og dårligere trivsel på den lange bane - mere arbejdsløshed, mangel på arbejdskraft på visse arbejdspladser og dårligere trivsel i de udenlandske familier.

En ny udbyder af sprogundervisning, der skal starte forfra med nye ansatte, færre midler og uden erfaring i samarbejde med kommune og lokale virksomheder, er efter min vurdering en meget dårlig idé.

Kursisterne vil møde større hold, større niveau-spredning, mindre tid til den enkeltes udfordringer - en dårligere undervisning. Og kommunen går ind i den ringere kvalitet med åbne øjne.

Er det mon fordi kommunen på dette område kan opnå besparelser på en gruppe borgere, hvor en stor del ikke har stemmeret til kommunalvalget?

Som forhenværende lærer synes jeg i øvrigt, at det virker utrolig ukonstruktivt, at udbydere af undervisning arbejder med en tidshorisont på 4 år. Gode undervisningsmiljøer og samarbejdsrelationer tager tid at opbygge, og en så begrænset tidshorisont giver ikke mening på det område. Sprogundervisning er ikke et produkt, hvor man bare snupper det billigste og alt fungerer som det plejer!

Hvad med om Silkeborg kommune tog opgaven i egen favn, som flere andre kommuner gør?