Mindeord: En af de helt centrale personer på sygehuset i Silkeborg er gået bort

»Et imponerende overskud, faglige kompetencer, stor loyalitet, seriøsitet, et smittende engagement og ikke mindst et godt humør var blot nogle af dine styrker,« skriver tidligere overlæge Ulrich Fredberg om sin ven og tidligere kollega, Jørgen Selmer Buhl

6. marts 2021, 08.00

I 2012 viste Jørgen Selmer Buhl daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt rundt i Diagnostisk Center, hvor han blandt andet forklarede hende om de hjertemæssige »sammedags-udredninger«, som han var med til at udvikle.

MINDEORD: Tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg, har skrevet følgende mindeord over overlæge Jørgen Selmer Buhl, Silkeborg. Han blev 71 år.

Kære Jørgen

Jeg har skrevet mange breve og mails til dig gennem vores mange års samarbejde på sygehuset i Silkeborg.

Dette er dog ubetinget det sværeste, jeg har skrevet.

Din søn ringede og fortalte, at du var gået bort efter længere tids sygdom, som jeg har kunnet følge med i på sidelinjen, men som jeg og givet alle dine mange kolleger håbede på, at du ville komme dig over.

Den 3. marts 2021 mistede jeg en ven og den kollega, jeg har arbejdet længst sammen med.

Vi blev begge ansat som overlæger den 1. oktober 1997 på det, der dengang hed Medicinsk Afdeling, Silkeborg Centralsygehus.

Jeg nåede således at arbejde sammen med dig i 23 år, hvoraf jeg i 19 år var din leder.

Jeg tør derfor udtale mig med en »vis vægt« om dine kvalifikationer både som læge og person.

Du var fagligt mere erfaren end jeg, da vi blev ansat, og du udviklede dig hurtigt til en af de helt centrale personer - en af grundpillerne - ikke kun på hjerteområdet, som var dit specialområde, og ikke kun i Diagnostisk Center, som den medicinske afdeling i Silkeborg kom til at hedde, men på hele sygehuset.

Du var et fagligt fyrtårn, og fungerede til konferencerne ofte som »facitliste«, når de sværeste beslutninger skulle tages, som for eksempel når der skulle laves en vurdering af, hvornår det menneskelige helhedssyn gjorde, at man skulle overveje, om det tjente patienten bedst at stoppe al behandling og tage den svære samtale med patienten og pårørende. I den henseende trak mange yngre (og ældre) læger på din store erfaring og dit menneskesyn.

Du har i meget høj grad medvirket til at løfte det faglige, det samarbejdsmæssige og menneskelige syn blandt kollegerne, og du var med til at udvikle det unikke samarbejde på tværs af alle specialer og i samarbejde med de praktiserende læger og kommunen.

De seneste fem sundhedsministre (og en statsminister) har du vist rundt og forklaret dem om de hjertemæssige »sammedags-udredninger« og det unikke samarbejde, som du var med til at udvikle, og som afstedkom en jævnt stigende antal hjertehenvisninger fra de praktiserende læger langt uden for sygehusets optageområde.

Et imponerende overskud, faglige kompetencer, stor loyalitet, seriøsitet, et smittende engagement og ikke mindst et godt humør var blot nogle af dine styrker, som var med til at sikre det gode arbejds- og uddannelsesmiljø, der gav muligheden for at rekruttere medarbejdere fra øverste hylde. Du fik som uddannelsesansvarlig fortjent overrakt prisen for landets bedste uddannelsessted af Søren Brostrøm.

Jeg lærte hurtigt som grøn og uerfaren leder, at hvis jeg kunne overbevise dig om, at en ny ide holdt vand, havde jeg hele overlægegruppen med, da der var en aura af faglig og menneskelig respekt omkring dig.

Jeg vil savne dit glimt i øjet, din store loyalitet og opbakning, venskabet og de mange fremtidige møder i »seniorklubben«, jeg havde set frem til.

Du har været et af mit faglige livs største oplevelser, som jeg med taknemmelighed vil huske tilbage på.

Mine tanker går til din kone og to sønner, der har ydet en utrolig indsats for at hjælpe dig i den seneste svære tid.

Tak for venskabet.

Æret være dit minde.

Ulrich Fredberg

Indlæser debat...