Lidt fakta om den gamle ejendom på Sinding Hovvej 31

10. maj 2021, 12.38

NEDRIVNINGSPLANER Alderen på stuehuset? Den tidligere ejer fortalte, at det var fra ca. 1730. Hans far kom fra Trust og købte gården mellem 1900 og 1905. Så hvordan er huset blevet så gammelt? På træværket kan man se, at der er tale om genbrug, som det var sædvane. (En god sædvane, som vi har aflært).

Huset har én gammel dør - fra køkken til et værelse. Alle vinduer og døre er nye. Havedør er kommet til. Der er ingen gamle gulve.

Mange i Sinding kan godt se, at huset pynter byen ... Men vi har viden om tilstanden og vil ikke købe huset af Else Nielsen, så vi accepterer tidens krav, og har tænkt over tingene, og derfor truffet vores beslutning. Else Nielsen bør ikke være stavnsbunden

Karen Nielsen

Der er en fin gammel trappesten ud mod gården, men døren er muret til efter 1964, da jeg flyttede ind på nabogården.

Bjælkerne i stuen er betrukne med brædder, vel fordi de var for dårlige.

Huset er beboeligt for folk på op til 175 til 180 cm.

Det fungerer, som det er, for beskedne folk, der kan deles om ét badeværelse.

Der er naturgasopvarmning, som jo skal fases ud.

Der er en lille brændeovn i stuen, som er slået sammen af flere rum. Der én skorsten, som benyttes til brændeovnen, som jo også er odiøs for folk, der ikke selv har fingrene i »mulden«.

Der er meget arbejde ved at vedligeholde et så gammelt hus. Kalkning hvert år - og tjære stolper, men det har den 80-årige ejer gjort alle årene, mens hun nåede denne ærværdige alder. Vil »protestanterne« påtage sig denne omkostning og vedligeholdelse. Normalt har skikken været inden pinse.

Læs også
DF kræver hus-sag i byrådet: Vil bevare stuehus fra 1650
+Abonnement
Læs også
Venstre i Silkeborg vil bevare kommunens ældste bygning
Læs også
V-kandidater vil også bevare hus fra 1650
+Abonnement

Mange i Sinding kan godt se, at huset pynter byen (efter min mening gør ikke alle små ens, grå rækkehuse det, men de ligger heldigvis i de andre - stærkt voksende landsbyer). Men vi har viden om tilstanden og vil ikke købe huset af Else Nielsen, så vi accepterer tidens krav, og har tænkt over tingene, og derfor truffet vores beslutning. Else Nielsen bør ikke være stavnsbunden; for Stavnsbåndet blev opløst i 1780 - 1800.

Angående Claus Løwes forslag til brug af huset:

Sinding har et - i øvrigt velfungerende og velholdt - forsamlingshus, en velholdt kirke. Lejrskole??? (hvor længe mon huset holdt til det). Museum? Arkiv? Kan det afføde flere stillinger til drift og vedligehold? Og er der besøg nok? Har det nok at byde på? Og autenticitet nok?

Huset er beboeligt. Vi har haft mange hyggelige nabotræf i huset. Men huset lever ikke op til de fleste nutidige køberes krav.

Jeg tilslutter mig det, som genboen Michael Gjøde, har skrevet på Facebook, og også Kauschis indlæg samme sted har min tilslutning.

Indlæser debat...