Midtjyske Meninger: Hvor vigtige er sygeplejersker?

2. december 2021, 12.17

Foto: Martin Ballund

Det er et spørgsmål, vi enten allerede stiller os selv eller bør stille os selv. Jeg tror, de fleste er enige i, at de er meget vigtige - ja, måske faktisk fundamentale for vores samfund. Ligesom jordemødrene, der for tiden har dårlige arbejdsvilkår, hvis man skal tro medierne. De råber op om, at det kan koste liv, hvis ikke de får flere kolleger og mere personale på vagterne i en hverdag, hvor man ikke lige ved, hvornår der kommer en fødende ind og ej heller hvordan den enkelte fødsel går. Er det tid til at investere i den her del af vores sundhedsvæsen, hvis vi gerne vil give børn og forældre en god start på livet? Hvis der skal uheld til, før det går op for beslutningstagerne, er det da lidt uhyggeligt.

Sygeplejerskerne strejkede i sommerferien. Det medførte ikke den store larm i medierne. Selv var jeg på daværende tidspunkt ansat på et medie, der ikke gav det meget interesse, hvilket gjorde mig temmelig oprørt. For jeg kan næsten ikke pege på et vigtigere organ i det, vi kalder et velfærdssamfund.

Danmark blev engang kåret som verdens lykkeligste land, men kunne vi ikke hæve ambitionen til at være det land, hvor både fødende og syge får verdens bedste behandling?

Sofie Gade Billeskov

Jeg har 7-9-13 kun været på hospitalet i forbindelse med fødsler, og har været ret forskånet for at besøge hospitalet i andre sammenhænge, men faktum er, at en stor del af os på et tidspunkt i livet runder en hospitalsafdeling.

Og hvordan vil vi så gerne modtages? Ja, det skal svare overens med de arbejdsvilkår, vi tilbyder sundhedspersonalet. For hvis vi vil mødes med overskud, overblik og tid til den enkelte, ja, så er det lige præcis de vilkår, vi skal tilbyde personalet. Gennem en årrække er flere sengepladser lukket - grundet personalemangel? - og når jeg hører om en sygeplejerske, der overvejer at tage til Norge og arbejde en uge om måneden fremfor at arbejde fuldtid i det danske sundhedsvæsen, ja, så har jeg virkelig svært ved at argumentere imod. Men er det sådan, vi ønsker et dansk sundhedsvæsen anno 2021?

Når det kommer til den rette normering af jordemødre og at sikre en tryg fødsel, ja, så er det måske endda endnu mere fundamentalt.

Danmark blev engang kåret som verdens lykkeligste land, men kunne vi ikke hæve ambitionen til at være det land, hvor både fødende og syge får verdens bedste behandling? Det kræver en høj skat - og så kræver det også en høj prioritering, der som altid kommer på bekostning af noget andet. Men igen: hvad er det vigtigste?

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat