Besparelser koster på den lange bane

Udgivet:16. marts 2016, 12.41

Læsetid:2 minutter

Af Ulla Gram, Susanne Bang Bådum og Niels Jørgen Jensen Henholdsvis formand i Fagligt Fællesskab, næstformand i Fagligt Fælleskab og næstforman

DEBAT Silkeborg byråd skal på målseminaret onsdag og torsdag drøfte besparelser på mange millioner kroner til næste år.

Vi ved, at store besparelser tit findes ved at lægge mere pres på medarbejderne: De får flere sager, større områder at gøre rent, skal hjælpe flere borgere per time eller klemme flere børn ind i vuggestuen.

Problemet ved denne metode er først og fremmest, at kvaliteten falder. Velfærd opstår i mødet mellem borgere og dygtige, engagerede medarbejdere. Jo mindre tid og overskud til at møde den enkelte, jo dårligere velfærd.

Presset på tid og kvalitet vil uundgåeligt få flere medarbejdere til at gå ned med stress, miste engagement og arbejdsglæde - og vi ved, at det får dygtige medarbejdere til at finde andre græsgange og sygefraværet til at stige. Det koster!

Dårligt arbejdsmiljø koster årligt det danske samfund ca. 60 milliarder kroner, ifølge Cowi. For eksempel er sygefraværet for ansatte, der er kede af at gå på arbejde, knap 5 gange højere end for ansatte, der er glade for at gå på arbejde.

For borgernes, for medarbejdernes og for økonomiens skyld skal besparelserne derfor gennemføres, så de går mindst muligt ud over arbejdsmiljøet. Selvom det ikke er en nem opgave, kan vi ud fra forskning på området pege på 3 vigtige tiltag:

1. Fokuser på prioritering. Med prioritering mener vi, hvilke opgaver, som ikke længere skal udføres. Det er en farlig vej at forsøge at udføre de samme opgaver hurtigere. Det kan for eksempel være nødvendigt at kigge på service- og kvalitetsmål.

2. Brug medarbejdernes viden. Medarbejderne ved, hvor skoen trykker. Tag denne viden med ind i forhandlingslokalet og budgetforslagene. Overvej for eksempel, om der er kontrol og dokumentation, som kan undværes. Den offentlige sektors »tællemani« og mangel på indflydelse blandt medarbejderne »på gulvet« udgør i forvejen en stor psykisk belastning for mange offentligt ansatte. Det viser en analyse fra Cevea.

3. Sæt tid af til at gennemføre forandringerne på en god måde. Indflydelse og høj grad af information gennem hele forandringsprocessen gør en kæmpe forskel for arbejdsmiljøet og for effekten af forandringerne.

Silkeborg Kommune samarbejder allerede med en række faglige organisationer om tillid og samarbejde på arbejdspladserne. Fagligt Fællesskab har stor tiltro til dette arbejde og håber, at kommunen vil være tro mod hensigterne om at øge tilliden på arbejdspladserne, når besparelserne skal findes og udmøntes.

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Seneste nyt

Se flere