Café på afveje

Udgivet:01. februar 2023, 09.30

Læsetid:2 minutter

Af Kim Brøbech Medlem af beboer- og pårørenderåd på Sandvejen

1 måned siden

CAFÉ Det er med beklagelse at læse, at den kommunale sparekniv også har ramt Café på Vejen på Frydenslund. Navnet må nu være ændret til »caféen af vejen«!

Den er røget med i svinget af besparelser, som udvalgsformanden kalder nødvendig prioritering men som snarere er resultatet af, at »grønthøsteren« har kørt hen over området - som rummer sårbare borgere, der ikke stiller sig op og protesterer eller møder politikere »hen over disken« i supermarkedet og prøver at argumentere for deres sag.

Det er sårbare borgere, som under coronaen blev berøvet ethvert socialt element.

De blev udelukket fra besøg af pårørende, udelukket fra deltagelse i deres aktivitetstilbud, udelukket fra fritidsinteresser og måtte blive indendøre på deres bosteder og nu berøves de pågældende så den sidste rest af tværgående aktiviteter.

Men der er heldigvis trøst at hente fra forvaltningen, som udmønter politikernes beslutning.

Læs også:
Café På Vejen: Tag ansvar

I brev til de berørte beboere beroliger afdelingschefen beboerne med, at det ikke gør så meget. Fordi de vil blive tilbudt de samme muligheder på deres bosteder, som nu vil lave de samme aktiviteter for borgeren som i caféen.

Det siger alt om, at man ikke har forstået, hvad det handler om.

Det svarer til, at kommunen og Handel Silkeborg melder ud til kommunens borgere, at det nu er besluttet, at alle midtbyens caféer lukkes fra den førstkommende måned - men at det skal man som borger ikke være ked af. Man kan nemlig lige så godt lave café i eget hjem. Kaffemaskinen kan sagtens lave en cafe latte og så kan man hygge sig med sin familie.

Læs også
Når lysene slukkes »på vejen« Når lysene slukkes »på vejen«
Læs også:
Når lysene slukkes »på vejen«

Det betyder åbenbart ikke noget ikke at møde andre mennesker end dem derhjemme.

Udover at det nu er en ny opgave, som overgives til de underbemandede (ofte vikardækkede) bosteder, giver det ikke det tilbud, som Frydenslund kan give.

De sårbare borgere, som i øvrigt selv betaler for at komme i den nu nedlagte café, mister en vigtig mulighed for, ligesom alle andre, at forlade sit bosted og mødes andre ligesindede på tværs af bosteder.

Det signalerer mangel på forståelse - som jeg er sikker på vil blive afvist - for et legitimt behov for at være sammen med andre på tværs af den daglige tilværelse, men desværre kom Café på Vejen i vejen for en grønthøster - og blev til »caféen af vejen«.

Læs også
<span>Café På Vejen:</span> Ansvar og tænkeboks <span>Café På Vejen:</span> Ansvar og tænkeboks
Læs også:
Café På Vejen: Ansvar og tænkeboks

Indlæser debat