Fjern mørklægnings-gardinerne og lad os få sandheden frem

13. oktober 2020, 12.37

EKSKLUSIONS-SAGEN Det kan vist ikke just være det høje humør, der præger Venstres 150 års jubilæum alle steder, især ikke i Silkeborg-området med den møgsag, som fortsætter dag efter dag efter en tvivlsom valghandling i partiets Silkeborg Nordkreds. Ifølge partiets vedtægter er Venstres mål et liberalt samfund, der bygger på frihed, frisind og fællesskab. Der er åbenbart ikke i partiet lige så højt som til loftet, som man ellers har slået sig på brystet af i mange år - og den åbenhed, der altid har været et varemærke, er tilsyneladende gledet ind i mørklægnings-gemmerne.

Det forekommer mig som mangeårig forkæmper for netop åbenhed yderst besynderligt at ansvarlige personer i bestyrelsen for partiets kommuneforening med formanden Kresten Friis, Gjern, i spidsen, mener at den redegørelse, Venstres Landsorganisation har udarbejdet efter det meget omstridte opstillingsmøde 26. august, kun er til intern brug. Formanden hævder, at kommuneforeningens bestyrelse ikke må lægge redegørelsen frem, så alle kan se den. »Det må vi ikke gøre for Venstres Landsorganisation«, forklarer Kresten Friis i Midtjyllands Avis. Har partitoppen virkelig udstyret den lokale bestyrelse - ikke med mundbind, men med mundkurv?

Hvorfor dog ikke få renset luften og lagt låg på sagen ved at fremlægge alle papirerne

Aksel Evin Olesen

Dette harmonerer slet ikke med, at kredsbestyrelsen i en udtalelse efter opstillingsmødet, hvor den hurtigt fratrådte kredsformand Nikolaj Møller Jensen havde medbragt sin egen medlemsliste, garanterede at alle medlemmer kunne få redegørelsen at se.

Kredsbestyrelsen konstaterede ovenikøbet, at den medlemsliste, den daværende kredsformand medbragte, var blevet bortskaffet og undrede sig over, hvad den kaldte forsvindingsnummeret. Et medlem af bestyrelsen i Silkeborg Nord, Niels Kristian Jørgensen, Vinderslev, udtalte til avisen at den unge Møller Jensen havde manipuleret med den medlemsliste, den pågældende selv medbragte til mødet, hvor Gitte Willumsen blev genopstillet som folketingskandidat. Men efterfølgende slettet af listen, fordi Venstres byrådsgruppe sendte hende ud i mørket efter kritik af en byrådskollega - pudsigt nok Nikolaj Møller Jensens lillebror.

Helt ude i hampen var kommuneforeningsformand Kresten Friis’ udtalelse til avisen, at kredsbestyrelsesmedlem Niels Kristian Jørgensen er gode venner med Gitte Willumsens forældre. »Det kan være derfor at han siger at der står noget om manipulation i redegørelsen, siger Kresten Friis«.

Dermed har sagen udviklet sig til en yderst betænkelig farce, som vil blive husket længe af vælgerne. Er det virkelig, hvad man har ønsket at opnå med hemmeligholdelsen af landsorganisationens redegørelse - kun godt ét år før byrådsvalget.

Det er i det hele taget en ganske uklædelig sag, som kunne være tacklet mere professionelt og seriøst. Lad os nu få hele sandheden på bordet - i stedet for at gemme sagen bag mørklægningsgardinerne. Men det lover ikke godt for den demokratiske debat, hvis alle implicerede følger det råd, som redaktøren af det lokale medlemsblad »Venstrebladet« giver omkring uroen i Venstre i Silkeborg Kommune: »Hold jeres uenigheder og negative kommentarer mod hinanden internt og ikke i avisen«. Hvorfor dog ikke få renset luften og lagt låg på sagen ved at fremlægge alle papirerne. Vi har lige set et glimrende skoleeksempel på, hvor alvorligt det kan gå, når man som politiker forsøger at undertrykke sandheden. Så »radigalt« skal det vel ikke gå for Venstre.