Silkeborg Business: Fra flaskedreng i Voel til uddeler på Aarhusbakken

25-årige Frederik Suhr, der er en af landets yngste uddelere, stod på alle måder foran en kæmpe opgave, da han for snart fem måneder siden sagde ja til at blive uddeler i Dagli’brugsen på Spættevej

17. marts 2021, 05.45

Frederik Suhr er kommet på en stor opgave med at få skik på Dagli’brugsen på Aarhusbakken og få vendt underskud til overskud. - Når jeg går ind i noget, så gør jeg det færdigt. Jeg prioriterer mit arbejde over alt andet. Sådan er jeg som person. Jeg elsker, det jeg gør, og det er også derfor, jeg arbejder så meget, siger han. Foto: Martin Ballund

Frederik Stenholt Suhr var godt klar over, at han stod overfor en meget stor og vanskelig opgave, da han sidste år sagde ja til at blive uddeler i Dagli’brugsen på Aarhusbakken i Silkeborg.

Ikke alene er konkurrencen benhård i dagligvarebranchen. Butikken på Spættevej var tillige både rodet, nedslidt og havde i flere år kørt med underskud. Oven i var hele tre medarbejdere sygemeldte, og i butik og lager stod varer for mange tusinde kroner, som viste sig at have overskredet sidste salgsdato og derfor måtte smides ud.

Frederik Suhr siger ikke nej til at springe ud i en udfordring og er tillige en arbejdshest af en anden verden, så han takkede ja til jobtilbuddet og havde første arbejdsdag 27. oktober sidste år.

Med sine blot 25 år er han en af landets yngste brugsuddelere, men hvad han mangler i erfaring, har han til overflod i ungdommelig energi. Og det blev der brug for med det samme.

Butikken havde brug for nye kræfter og en uddeler med masser af energi. En til at vise vejen og gå forrest. Det smittede af på medarbejderne, der har taget ansvar og været en del af processen

Frederik Suhr, brugsuddeler

Gik på med krum hals

Frederik Suhr nåede kun at passe sit nye job i få uger, før Fødevarestyrelsen dukkede op på uanmeldt besøg og kunne konstatere, at den var gal med hygiejnen og rengøringsstandarden i butikken. Det kostede en bøde og en sur Smiley - foruden en masse arbejde og en større investering i butikken.

Der skulle ryddes op, gøres rent, købes nyt inventar og kølere, og Frederik Suhr indførte straks nye rengøringsrutiner og indkaldte den samlede personalestab til en rengøringsdag, hvor butikken fik en overhaling med klud og kost. Da det ikke var tilstrækkeligt, blev et professionelt rengøringsfirma hyret ind til at give gulve, vægge, lofter, ovne og andet inventar den helt store tur.

Selv arbejdede den nye uddeler i starten nærmest i døgndrift for at få sat skik på »rodebutikken«, og under hele processen skulle han sørge for at have medarbejderne med.

- Jeg gik på med krum hals, viste initiativ og gik forrest, for det var nødvendigt. Butikken havde brug for nye kræfter og en uddeler med masser af energi. En til at vise vejen og gå forrest. Det smittede af på medarbejderne, der har taget ansvar og været en del af processen. Det har selvfølgelig også været en hård omgang for dem, at jeg kom med nye ting og ændringer, men de kunne se, at det var nødvendigt, konstaterer Frederik Suhr.

Det hårde arbejde lønnede sig, for tre uger senere kom Fødevarestyrelsen på nyt kontrolbesøg og kunne nu blåstemple forholdene i butikken med en glad Smiley.

Frederik Suhr har, siden han startede i jobbet, ansat en ny souschef i Dagli’brugsen Aarhusbakken. Det er Kenneth Tinning, som begyndte i jobbet 1. januar - og som er 25 år ligesom sin chef. Foto: Martin Ballund

Vil til bunds

Frederik Suhr har stadig travlt, for opgaven med at give butikken et tiltrængt løft er større end forudset.

Han er på job alle ugens syv dage, og arbejdsdagene strækker sig for det meste fra tidlig morgen til langt ud på aftenen - og nogle gange ud på natten. Den nye brugsuddeler vil til bunds i tingene og helmer ikke, før alt er, som det skal være.

Siden han tiltrådte, er det blevet til blot to fridage.

- Om jeg skulle noget? Ja, jeg skulle sove! Det må jeg erkende, konstaterer Frederik Suhr.

Jeg har altid arbejdet mange timer og er ikke typen, der giver op. Der skal være styr på tingene, før jeg kan tillade mig at tage hjem

Frederik Suhr, brugsuddeler

Heldigvis elsker han at arbejde.

- Jeg har altid arbejdet mange timer og er ikke typen, der giver op. Der skal være styr på tingene, før jeg kan tillade mig at tage hjem, siger Frederik Suhr og lægger ikke skjul på, at arbejdet står højt på hans prioriteringsliste:

- Det betyder mere for mig, at der er styr på tingene på mit job, end at jeg kan holde fri, siger han, der er single og bor alene i en lejlighed i Silkeborg.

Trods et stort arbejdspres har han dog planer om inden længe at bruge noget af sin sparsomme fritid på boldbanerne i Fårvang, hvor han tidligere har spillet seriefodbold. Og familien skal der også være tid til.

Tre fritidsjob på én gang

Frederik Stuhr stammer fra Voel, hvor de første spæde frø til en fremtid i dagligvarebranchen blev sået, da han som 14-årig blev ansat som flaskedreng i byens dagli’brugs. Fritidsjobbet var ikke flaskedrengens eneste. Faktisk havde han hele tre på én gang, for Frederik Suhr var også medhjælper i cafeteriet i Voel Hallen og samtidig ansat til at gøre akvarier rene og fodre fisk ved Voel-firmaet Dansk Tropefisk.

Han har hele tiden vidst, at han gerne ville gå ledervejen, men det var ikke meningen, at det skulle være i dagligvarebranchen. Han aftjente sin værnepligt på kasernen i Skive og blev så glad for militæret, at han søgte ind på Hærens Sergentskole

- Jeg kan godt lide disciplinen, uniformen og hele tonen i militæret, fortæller han.

Alligevel blev det et ja, da den daværende salgschef i Dagli’brugsen i Voel spurgte, om han ikke kunne tænke sig at blive ledertrainee i Coop.

Frederik Suhr har arbejdet i brugsen i Voel i mange år - også mens han tog sin studentereksamen på handelsgymnasiet i Silkeborg, og efter endt værnepligt hjalp han til i forbindelse med en renovering af butikken i sin hjemby.

Sergentskolen blev valgt fra, og i stedet gik Frederik Suhr i gang med den to-årige uddannelse som ledertrainee. Det foregik i Superbrugsen i Lystrup suppleret med otte skoleophold på Tietgen Kompetencecenter i Odense.

Frederik Suhr var godt klar over, at butikken trængte til et gevaldigt løft, da han sagde ja til jobbet. - Jeg vidste, at jeg stor foran en stor opgave, men jeg havde ikke regnet med, at den var så stor, indrømmer han. Foto: Martin Ballund

God stemning og arbejdsmoral

Frederik Suhr ser ingen problemer i at blive leder i en ung alder. I Dagli’brugsen er han chef for 16 medarbejdere.

- Det, som motiverer mig, er, at mit personale har det godt og at der er en god stemning, sammenhold og en god arbejdsmoral i butikken. Det giver en god dynamik, siger Frederik Suhr, der beskriver sig selv som en chef, der er god til at have mange bolde i luften, bevare overblikket og holde hovedet koldt i pressede situationer.

Som uddeler lægger han naturligvis også stor vægt på, at personalet er serviceminded og formår at give kunderne en god oplevelse, når de handler i butikken.

- Vi er ikke i mål endnu, men vi har fået mange positive tilkendegivelser. Kunderne er glade for, at der ryddet op og gjort rent, fortæller han.

Frederik Stenholt Suhr

25 år, født og opvokset i Voel og nu bosat i Silkeborg.

Student fra handelsgymnasiet i Silkeborg i 2016 og aftjente efterfølgende sin værnepligt.

Fra 2017 til 2019 ledertrainee i Coop og tog herefter til London og arbejdede i dagligvarekæden Sainsbury’s.

Fra januar til oktober 2020 souschef i Dagli’brugsen i Ødsted ved Vejle.

Tiltrådte 27. oktober 2020 som uddeler i Dagli’brugsen Aarhusbakken i Silkeborg.

Støtter det lokale liv

Frederik Suhr er sig desuden bevidst om brugsens rolle som en del af det lokale miljø.

- Navnet forpligter. Som Dagli’brugsen skal vi være en del af folks dagligdag og støtte op om det lokale liv. Vi tegner sponsorater for foreninger, giver præmier til bankospil og støtter op om et nærmiljøprojekt på Aarhusbakken. Senest har vi også tegnet et sponsorat i SIF - både af markedsføringsmæssige årsager og for at kunne give kunderne nogle oplevelser, fortæller Frederik Suhr.

Han har desuden planer om at invitere til arrangementer som for eksempel fastelavnsfest, Halloweenfest og vinsmagning, når coronasituationen tillader det.

- Det er vigtigt, at vi involverer og engagerer os til gavn for lokalsamfundet, understreger uddeleren.

Hvordan hans fremtid kommer til at se ud, tør han ikke spå om.

- Det er et rigtigt godt spørgsmål. Jeg elsker mit arbejde og er glad for at være her, så jeg er på rette hylde. Jeg håber at fortsætte her i en del år og få masser af oplevelser og erfaring, som jeg med tiden kan bruge i en større butik, siger han.

Foto: Martin Ballund