Midtjyske Meninger: Skoletid

11. juni 2021, 12.48

Foto: Martin Ballund

Hun kunne ikke finde Stillehavet. Hun vidste ikke, hvor det var, da hun blev kaldt op på katederforhøjningen og foran hele klassen blev bedt om at udpege Stillehavet på verdenskortet. Geografilæreren stod afventende. Der skete ingenting. Det var pinligt. Det var nedværdigende for den stakkels pige. Ikke en af klassekammeraterne greb ind. Hun fik lov til at stå. Helt stille. Ligesom det hav, hun ikke vidste, hvor var.

Sidenhen er der gået mange år, og der er nok løbet meget vand i åen og vel også i Stillehavet siden da. Vi gik i 2. real, som det hed dengang, og det var min sidekammerat, der stod dér foran hele klassen og var forvirret, flov og forfjamsket. Lad os kalde hende Mette. Mette fik sin realeksamen og efterfølgende en fin og god uddannelse. Jeg besøgte hende forleden efter mange års adskillelse.

Lige nu står skolernes sommerferie på spring. Sangen »Ferie, ferie, ferie« med tekst og musik af Ole Mortensen og Victor Skaarup har allerede lydt flere gange fra radioens P4. Om føje tid kan vi glædes over at høre skolebørnene synge sangen for fuld hals i skolegården, inden der bliver sagt farvel til klassen og kammeraterne.

En herlig tid, men også en tid, der maner til eftertanke. Hvad er nu forbi, og hvad venter os til næste år? Coronaen har selvfølgelig gjort sit til, at situationen ved verdenskortet og foran kammeraterne næppe er forekommet. Fjernundervisning og hjemmearbejde foran skærmen har i mange måneder skullet afløse klasseundervisning på godt og ondt.

Mette kunne huske det. Jeg kunne huske det. Hun havde haft det forfærdeligt i situationen. Hun var bange, utryg og forvirret. Jeg havde det forfærdeligt, fordi jeg kunne se det og ikke turde gribe ind. - Tankevækkende, at to gamle koner begge husker denne oplevelse så klart og tydeligt efter så mange år. Nuvel, der var og er heldigvis mange andre sjove, herlige og lærerige oplevelser fra skoletiden, men dén time med dén lærer har vi altså ikke glemt.

Jeg håber, at alle de dejlige skolebørn, der går på ferie lige om lidt, må have gode minder med fra skoleåret 2020/21. Minder om få, men gode og glade - og forhåbentlig - lærerige dage - sammen med deres lærere og klassekammerater. Måske har fjernundervisningen også været et gode for nogle af de børn, som ikke lige havde lyst til eller brug for at komme op til verdenskortet og pege?

Hvad så med Mette? Mette er i dag hverken forvirret, flov eller forfjamsket. Hun er en dejlig og stærk kvinde, der via sit arbejde har givet masser af små børn troen på sig selv, selvtillid, glæden over livet - og masser af gåpåmod.

- Og Stillehavet? - Hun finder det aldrig!!!

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...