Skydebane ved Funder - er det outdoor-fortætning?

3. juli 2020, 12.32

FLUGTSKYDEBANE Silkeborg kommune har gennem flere år haft en bosætningsstrategi. Vi vil gerne have at flere bosætter sig i vores kommune. For at få plads til det, er begrebet byfortætning lanceret. Ideen er at flere skal bo i byerne for at undgå at ødelægge den fantastiske natur, som Silkeborg kommune er stolte af og værdsætter. Vi brander os som outdoor hovedstad. Og netop outdoor aktiviteter bruges til at lokke nye borgere til kommunen.

Et væld af outdoor aktiviteter blomstrer rundt omkring i kommunen. Nu har kommunens Klima- og Miljøudvalg også givet Funder Jagtforening lov til at søge en miljøgodkendelse til en flugtskydebane. Skydebanen skal placeres i Abildskov Plantage helt ude ved Moselundvej overfor Tollund Golfbane.

De nære omgivelser til en eventuel flugtskydebane huser ud over golfbanen en put and take sø, en campingplads, to sommerhusområder og de fastboende naboer. Alle disse turister, sommerhusejere og beboerne er ivrige brugere af outdoor aktiviteter. De dyrker ud over golf og lystfiskeri også vandreture i den fredelige natur. Og hver dag cykler en masse motionister ad Moselundvej tæt forbi det areal, hvor de nu risikere at blive støjchokeret, når mange runder skud bliver affyret.

Klima- og miljøudvalget vil altså tilgodese 120 medlemmer af en jagtforening på bekostning af mange hundrede, ja tusinder af andre outdoor brugere og turister.

Det hele vil blive presset sammen på et naturskønt forholdsvist lille område med følsom- og beskyttet natur. Det kan man da kalde outdoor fortætning. Og en sammenblanding af outdoor aktiviteter, der modarbejder hinanden.

Konsekvensen vil nok blive, at golfklubben mister medlemmer, campingpladsen mister gæster, der vil finde andre mere fredelige pladser. Lystfiskerne kan ikke mere nyde freden, mens de venter på, at det rykker i fiskestangen. For ikke at tale om sommerhusområdet, hvor larmen vil genere den fred, man netop har søgt ud til. Kommunen vil miste turister. Og de lokale fastboende naboer vil blive stavnsbundet. Deres ejendomme vil miste værdi på grund af støjforureningen. Også beboerne i Funder Kirkeby vil blive påvirket af støjen.

Jeg har intet imod flugtskydning. Jeg har heller ikke noget imod jægere. De har en god hobby og er hyggelige og fredelige mennesker. Men hvorfor skal hver enkelt mindre og lokal jagtforening have sin egen flugtskydebane? Hvorfor kan man ikke bruge de baner, der i forvejen findes både i Silkeborg kommune og meget tæt på i nabokommunerne?

Hvis der er grunde til, at det ikke er muligt, hvorfor kan klima- og miljøudvalget så ikke finde et areal, der ikke generer andre outdoor-brugere og ikke belaster følsom og beskyttet natur og naboer, som bor tæt på? Der må da kunne findes en anden løsning. Til glæde for alle.