Kæmpe succes: Barndomsvenner fra Virklund står bag et af Danmarks hurtigst voksende firmaer

De legede sammen som børn i Virklund. De er stadig i byen, og de leger stadig - men nu med millioner af kroner

Udgivet:31. januar 2023, 14.11

Læsetid:8 minutter

I 2022 solgte Buchardt Audio cirka 3000 sæt højtalere. Det største marked er i USA, og kun omkring 10 procent af ordrerne er fra danske købere.

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf| stigsen@midtjyllandsavis.dk

1 måned siden

- Vi turde næsten ikke håbe på, at det kunne lykkes.

Mads Buchardt og Johan Grandjean er fra Virklund. Ja, faktisk bor den ene her stadig, mens den anden har klare ambitioner om også at vende tilbage.

Selvom de umiddelbart er ret forskellige, har de altid været venner. De legede sig gennem barndommen og dyrkede sport, spillede computerspil og festede sig gennem ungdommen. De havde det sjovt.

I dag er de 34 år - det når de frem til efter lidt hovedbrud. 34 år.

- I mit hoved er jeg stadig ikke over 30, siger den ene.

Og man forstår forvirringen. Selvom de er 34 år og helt vildt succesfulde iværksættere, som sælger højtalere for millioner af kroner i hele verden, sidder de fortsat og griner sammen i en sofa i Virklund. De leger stadig, men nu er det med millioner af kroner.

De har det stadig skide sjovt.

Vokset 2000 procent

Mads Buchardt og Johan Grandjean driver sammen højtalerfirmaet Buchardt Audio. Det man uden tøven kan betegne som en vaskeægte iværksættersucces.

Fra lokaler uden reklameskilte på facaden sender de højtalere for millioner af kroner rundt til hele verden.

I 2017 tjente de nærmest intet. I 2021 tjente de over ni millioner kroner efter skat. En vækst på næsten 2000 procent, som bringer dem ind i top 10 over de hurtigst voksende virksomheder i Danmark.

De indrømmer, at det blev fejret med lidt mere end bare lidt øl, da de fik det af vide. Alligevel sidder de i Virklund-sofaen omkranset af deres egne højtalere og kommer med vendinger som »ikke at tage risikable skridt« og »at de ikke har brug for den enorme vækst«.

- Vi var jo godt klar over, at det gik godt, men der er ikke rigtigt nogen af os, der går specielt meget op i den del, siger Johan Grandjean.

- Det vigtige er, at vi har det godt og arbejder med noget, vi elsker. Og så er det samtidig sammen med sine bedste kammerater. Det er jo lidt en drøm

De spæde skridt

Buchardt Audio blev stiftet i 2013 af Mads Buchardt. Forinden havde han drevet et lille hobby-firma med en anden kammerat fra Virklund Skole. De solgte løsdele til folk, som hyggede sig med selv at bygge højtalere.

Undervejs udviklede de også deres egen højtaler, og da Mads Buchardt i 2013 blev alene i firmaet, fordi kammeraten af personlige årsager måtte hoppe af, var det højtalerne, han satsede på.

Med sideløbende fuldtidsstilling som pædagogvikar hos forskellige bosteder for handicappede i Silkeborg forsøgte han at få højtalerne ud til folket. Han tog på hi-fi-messer og mødte sågar op til vinsmagninger for at vise produkterne frem.

- Og jeg solgte da lidt, men det var ikke voldsomt, siger Mads Buchardt, som primært afsatte sine højtalere i det, han selv kalder »nørd-segmentet«.

Regnskaberne for årene, hvor Mads Buchardt var alene, viser over- og underskud på under 100.000 kroner.

Imens Mads Buchardt tog de spæde skridt for Buchardt Audio, kørte vennen Johan Grandjean en eksplosiv marketingskarriere med egenskaber, han primært havde tillært sig selv.

Udover at lave selvstændige projekter fik han ansættelse hos en marketingsbureau i Ans, hvor han blandt andet kunne bruge sin enorme viden om Facebook-marketing.

Læs også
<span>Se listen:</span> Disse lokale firmaer har fået Gazelle-kåring i 2022 <span>Se listen:</span> Disse lokale firmaer har fået Gazelle-kåring i 2022
Læs også:
Se listen: Disse lokale firmaer har fået Gazelle-kåring i 2022

Held i uheld

Omkring 2017 lavede Mads Buchardt det, han selv kalder for en »bommert«. Han lod sig overtale af et stort marketingsbureau, som lovede guld og grønne skove eller pengene tilbage. Ingen af tingene kunne de indfri.

- Når man starter op og bliver selvstændig, har man måske en tendens til at være lidt for naiv og skrive under uden at læse alt for meget, rationaliserer Mads Buchardt sig i dag frem til.

Han tilføjer, at det kostede Buchardt Audio omkring 130.000 kroner. En anseelig sum for en – på daværende tidspunkt – beskeden forretning.

På sidelinjen havde Johan Grandjean fulgt lidt med i, hvad det var, hans kammerat havde rodet sig ud i. Han indrømmer, at han korsede sig lidt, da han fandt ud af hvilket bureau, han havde hyret.

Men som det er med gode venner, tilbød han sin hjælp.

- En dag spurgte jeg, om jeg ikke skulle prøve at gøre et eller andet ved det, husker Johan Grandjean.

Mads Buchardt var frisk.

- Det var helt fantastisk. Det der med at arbejde alene hele tiden blev trættende i længden. Så det var rart at få en med. En, man stolte så meget på. Det blev 100 gange sjovere, siger han.

- Selvfølgelig også fordi det begyndte af gå bedre, men også fordi man gjorde det med en livstidsven - det betød vildt meget. Det var en kæmpe drøm.

Når man gør entre hos Buchardt Audios lidt hengemte hovedkontor i Virklund, mødes man først og fremmest af vagthunden »Bob«. Han er der hver dag.
Læs også
<span>God opbakning til Sabel:</span> Kunderne vilde med cocktails <span>God opbakning til Sabel:</span> Kunderne vilde med cocktails
Læs også:
God opbakning til Sabel: Kunderne vilde med cocktails

Briste eller bære

De bad marketingsbureauet om at stoppe deres arbejde, og så lavede de en spritny strategi for markedsføringen af Buchardt Audios højtalere.

- Vi aftalte, at nu prøvede vi at bruge nogle penge og noget tid, som vi egentligt ikke havde, på at se, om vi kunne gøre noget. Lave en forskel. Og det kunne vi jo så lynhurtigt se, at vi kunne, siger Johan Grandjean, der først kørte det sideløbende med sit arbejde i Ans.

Allerede på andendagen efter den nye marketingsindsats begyndte ordrerne så småt at rulle ind. Salg gav positiv omtale, som så gav mere salg – et markeringshjul blev sat i gang, og efter et par måneder besluttede de sig for, at de begge skulle gå fuldtid i selskabet.

- Det måtte briste eller bære, siger Mads Buchardt, før makkeren tager over:

- Hvis ikke det går, så går det ikke, men der er potentiale for, at det kan gå rigtig godt. Vi kunne lynhurtigt mærke, at der skete noget, og det er klart, at så får man blod på tanden.

Et af de projekter, Buchardt Audio arbejder på i øjeblikket, er at hive produktionen hjem til Danmark fra Kina. Det vil både spare fragtbøvl og være med til at skabe historien om deres højtalere som dansk design.

Vækstens dilemmaer

Efter kort tid kunne de leve af det. Og i 2019 lavede de det første millionoverskud med 2,5 millioner kroner efter skat. 2020 blev endnu bedre, og i 2021 brød de lydmuren med et overskud på ni millioner kroner efter skat.

Men selvom det er sjovt at se ordrerne rulle ind og højtalerne forsvinde ud til forbrugere over hele verden, erkender de to kompagnoner, at 2021 var en prøvelse.

For det første måtte de slås med coronakrisens store udfordringer inden for eksempelvis fragt, der er en stor del af forretningen, når man eksporterer 90-95 procent af sine varer til udlandet.

Derudover måtte de samtidig forholde sig til de mange praktiske udfordringer, der opstår, når man går fra at være en lille virksomhed til at blive større på meget kort tid.

Skulle de have større lokaler, ansatte og lignende?

- Når man vokser rigtig hurtigt, så begynder man pludselig også at skulle forhold sig til mange nye ting, siger Johan Grandjean.

De største dilemmaer var dog ikke af praktisk, men nærmere personlig karakter. At pludselig få så travlt var jo hårdt, erkender de. Det kostede på friheden, tid med familien og ture med vennerne fra Virklund.

- Der var en stor overvejelsesfase i den tid, hvor vi skulle overveje, hvad vi egentligt ville med fremtiden. Ville vi blive ved med at gå efter denne enorme, eksplosive vækst og blive giganter? Nej … det blev vi ret hurtigt enige om, at vi ikke ville, siger Mads Buchardt.

I stedet har de valgt at holde det nede på et niveau, hvor kammeraterne fra Virklund fortsat kan have det sjovt med det, de laver.

Kontoret er ikke primitivt, men heller ekstravagant. Og rent medarbejdermæssigt har de holdt det til dem selv samt to andre kammerater, som er kommet ind i henholdsvis en lagerstilling og som kundesupport. Det centrale er, at det skal være sjovt.

- Vi vil være tro mod os selv fremfor at skulle gabe over det hele og ville det hele, siger Johan Grandjean.

- Vi har ikke brug for den enorme vækst og alle de problemer, der kommer med det. Vi prøver at tage tingene stille og roligt og sikkert, mens vi stadig er nytænkende indenfor hi-fi, tilføjer Mads Buchardt.

Vækster stadig

De nu 34-årige venner, der mødte hinanden i børnehaveklassen på Virklund Skole, holder altså fast i det, de kom fra. De holder fast i Virklund, og de holder fast i hinanden. Men de holder også et stramt greb om, at det hele – trods ivrig vækst – skal være sjovt.

Det til trods ser tallene i 2022-regnskabet, som endnu ikke er ude i offentligheden, ser tallene alligevel endnu større ud end sidst. De vækster stadig.

Som de siger, så turde de næsten ikke tro på, at det kunne lykkes. Men det kunne det, og i dag lever de et liv, mange unge gutter og gutinder på både Virklund Skole og alle andre skoler nok ville drømme om

De får lov til at lege med deres bedste venner hver evig eneste dag.

Indlæser debat