Lokal forfatter med ny bog: Sig hej til din skam

Forfatter, psyko-terapeut og tidligere præst, Ilse Sand fra Lading, står bag ny bog om skam

13. januar 2021, 14.20

Ilse Sand, der bor i Lading, har i årenes løb udgivet en række bøger. Blandt andet står hun bag »Elsk dig selv«, »Kom nærmere«, »Venlige øjne på dig selv« og »Find nye veje i følelsernes labyrint«.Foto: Jakob Stigsen Andersen

LADING Når alt går godt, og hverdagen er travl, mærker vi ikke så meget til vores skam. Men når kriser opstår, eller vi bliver isolerede, har skammen de bedste muligheder for at vokse og brede sig.

Sådan lyder det fra forfatter Ilse Sand fra Lading om sin nye bog »Sig hej til din skam«. Bogen handler om at slippe frygten for at være forkert og bliver udgivet ved forlaget Gyldendal 15. januar efter et år med netop krise og isolation.

2020 blev et år, hvor skammen fik meget at leve af og i. Klima, corona, arbejdsløshed og #metoo er ifølge forfatteren eksempler på det.

- Jeg håber, min bog vil inspirere læseren til at kaste et kritisk blik på sin egen skam. Meget skam kan opløses bare ved at blive set og talt om, siger Ilse Sand, der udover at være forfatter er psykoterapeut og tidligere præst.

Bogen er den ottende fra hendes hånd, og hun står blandt andet bag den internationale bestseller »Elsk dig selv«. Tilsammen er hendes bøger udkommet på 25 sprog.

Ifølge Ilse Sand er skam langtfra det første, der falder os ind som en mulig årsag til besværligheder i livet. For skam er ofte skjult og sjældent noget, vi sætter ord på. Men skam kan altså være en skjult årsag til mange problemer, mener hun.

- Når jeg som præst og som psykoterapeut har lyttet til betroelser i skam-genren, har det slået mig, hvor intens og hjerteskærende smerten og ensomheden kan være. Men så snart det skamfulde er blevet delt, sker der en forvandling, som kan opleves som overraskende og mirakuløs. Personen begynder at trække vejret dybere, og ansigtet og kroppen slipper sit forpinte udtryk og slapper af, lyder det fra Ilse Sand. BEC

»Sig hej til din skam« indeholder også en test, så du kan måle, hvor meget skam fylder i dit liv.