Hvad får dygtige erhvervsfolk til at ville investere i Tange Sø?

7. juni 2019, 12.18

Foto: Jakob Stigsen Andersen

TANGEVÆRKET Min familie har boet ved og omkring Tange Sø i generationer. Min oldefar Kristian Theodor boede som gammel på Lille Tinggård, skovløberboligen ved Ans og Tange sø. Det var i slutningen af 1940'erne og starten af 1950'erne. Min fars moster Magda og hendes mand Georg Elsig fik som pensionister lov til at bo der til slutningen af 1970'erne. Og jeg kom der som spæd fra 1963 og frem.

Jeg har selv købt et hus ved søen i Tange. Det er et naturskønt område som i Laven, Sejs/Svejbæk. Men i dette lokalområde er der billigere at bo. Endnu.

Unge børnefamilier flytter hertil pga skøn natur, der er ny børnehave, skole, en købmandsbutik samt en meget aktiv borgerforening Andre tilflyttere har været heldige og få fat på en sjælden udbudt grund ned mod søen og bygget et par flotte nye huse. Uden at det generer området.

MEN nu frygter jeg det hele vil gå over gevind med byggeprojekter, ændrede vandstande og nyt åløb.

Jeg håber selvfølgelig, jeg tager fejl. Men jeg bliver nødt til at lufte mine bange spørgsmål: Hvad er der nu ved at ske? Hvilke projekter får mon de dygtige erhvervsfolk til at flokkes om lokalområdet og som de endda vil investere i!? Og hvorfor bryder et bestyrelsesmedlem nu med Gudenåcentralen?

Skal vi nu til at have realiseret alle de økonomiske interesser for progressiv udvikling? Oveni måske kunne få EU til at betale for en såkaldt reetablering til oprindelig natur åløb med længe ventede erhvervsopdrættede lokale laksestammer, og fremtidssikret sportsfiskerturisme? Jeg ved, at kloge hoveder har lavet fine rapporter, der belyser de økonomiske interesser og store muligheder for, hvad der kan betale sig at gøre for og ved søen for turisme og lystfiskererhvervet skyld.

Skal der bygges nye tæt lav byggeri på mulige byggegrunde, der lige pludselig kan fritlægges med lavere søvandstand? Skal Tange Sø tømmes eller have prop i? Skal Tange Søvej og vejene ovre ved Gudenåcentralen klistres til med rækkehuse og lystfiskerhytter? Disse skrækprojekter er der jo masser af gode indtjeningsmuligheder i. Det kan jeg sagtens se, hvis jeg skal tage de briller på med økonomisk fordelagtig perspektiv i, i stedet for de natur-, kultur- og slægtshistoriske som jeg foretrækker. Men jeg håber da, at projekterne er i overensstemmelse med lokalbefolkningens ønsker. Og at søen har sin nuværende status fremover.

Os lokale bliver simpelt hen nødt til at give en anden narrativ tilgang i fortællingen, der ofte fremstår problemmættet, hvor vi lokale fremstår som emotionelle og stigmatiserede.

Jeg håber bare, at de nye investorer og fremtidige projekter vil respektere lokalbefolkningens ønsker om bevarelse af dette fantastiske naturområde, som det er nu.