Alle ting kommer til dem der venter ...

7. maj 2020, 12.37

UDLIGNINGSREFORM »Alle ting kommer til dem, der venter« sagde Henry W. Longfellow, da han opsummerede alt, hvad der kan siges om kunsten at vide, hvordan man skal være tålmodig - i ét citat.

77 millioner kroner ekstra til Viborg Kommune, og samtidig med det så får vi også mulighed for at beholde det ekstraordinære finansieringstilskud på 88 millioner kroner. I det første udkast til udligningsreformen stod Viborg kommune til at skulle have 55 millioner kroner ekstra. Så ventetiden har været det hele værd!

Citatet er ret passende lige nu, for gennem årene, så har der været flere forskellige forsøg på at lave en udligningsreform. Det er ikke lykkedes tidligere, derfor er det glædeligt, at det nu endelig er lykkedes.

Udligningsreformen skal ændre den måde, at pengene fordeles på i Danmark. Altså vil nogle meget velstillede kommuner give penge til kommuner, som ikke er velstillede. Danmark er blevet for skævt: Der er stor vækst nogen steder, mens der andre steder er store sociale udfordringer. Altså vil det give en mere »ensartet velfærd« - hvor forskellene ikke bliver så store i fremtiden, og der kommer en bedre balance i hele Danmark.

1,4 milliarder kroer flyttes til yder- og ø-kommuner. Samtidig vil staten finansiere kommunerne med ekstra 6,5 milliarder kroner til næste år og 5,5 milliarder kroner varigt fremover.

Altså er det en aftale, som giver mulighed for mere velfærd til børn, unge, ældre og mennesker med særlige behov. Så ja - det er blevet andre tider, og selv om vi står midt i en sundhedskrise, så vil jeg gå så langt og kalde det lysere tider for vores velfærd!