»Arne-pensionen« koster for vores unge

Udgivet:08. september 2021, 12.19

Læsetid:2 minutter

Af Martin Jakobsen og Gitte Willumsen Den Konservative gruppe i Silkeborg byråd

PENSION I medierne er der daglig omtale af den manglende arbejdskraft i snart alle sektorer. En udfordring, som også mærkes i erhvervslivet i Silkeborg og hos os som kommune. Løsningerne, som flere eksperter og regeringen kommer med, er at flere unge skal væk fra sofaen, ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet og flere indvandrere i jobs. Tiltag som vi kun kan være enige i. Som kommune har vi opgaven med at hjælpe udfordrede unge i uddannelse eller i job. Det er en opgave, som et samlet byråd har taget meget alvorligt - og vi har derfor lavet en ungestrategi. Så i Silkeborg kommune er vi godt på vej til at imødegå, at flere unge kommer i arbejde.

Men med »Arne-pensionen« bliver det sværere i fremtiden - for regeringen, SF, EL og DF har finansieret den tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet med nogle af de midler, som vi tidligere har fået til ungeindsatsen. Det betyder, at vi i 2022 har 14,28 mio. kr. mindre til rådighed, hvilket svarer til ca. 38 pct. af budgettet til ungeindsatsen. Derfor er kravet til uddannelseshjælpsmodtageres deltagelse i aktive tilbud ændret fra hver 4. uge til hver 4. måned.

Hvem tror på, at når de unge har gået hjemme i 4 måneder frem for 4 uger, at så har de lettere ved at starte i uddannelse eller på arbejdsmarkedet? Det tror vi ikke på. »Arne-pensionen« vil alt andet lige, gøre det vanskeligere for os som kommune, at få de unge i job.

Det er der ellers brug for - for lige nu er der i Danmark 45.000 unge mellem 15 og 24 år som laver ingenting. Og ifølge AE-rådet fra den 17. april 2021 så vil vi i 2030 mangle 99.000 faglærte. Med andre ord, hvis der ikke sker noget på dette område, så skal man i fremtiden være heldig, hvis man kan få fat i en håndværker, eller få plejet de ældre på vores plejehjem.

Vi forventer, at Socialdemokraterne kommer med et løsningsforslag til 1. behandlingen af budgettet, så vi også i fremtiden kan hjælpe vores udfordrede unge ind på arbejdsmarkedet. Vi ser derfor frem til, at Socialdemokraterne, med Helle Gade i spidsen, kommer med et bud på, hvor pengene skal komme fra. For Socialdemokraterne har vel også høje ambitioner for vores unge og ikke kun for »Arne«?