Mette Frederiksen - jeg vil så gerne tro på det …

13. oktober 2021, 13.35

SUNDHEDSOMRÅDET Rom blev ikke bygget på én dag - det ordsprog kender vi alle sammen, men er det ensbetydende med, at man kan udsende den samme varme luft år efter år. Statsminister Mette Frederiksens åbningstale 2021 havde samme fokus på sundhedsområdet, som talen i 2020, men hvornår ser vi effekten?

I 2020 åbnede Mette Frederiksen Folketinget med disse ord om sundhedsvæsenet:

»Noget handler om, at der mangler tid og medarbejdere. Vi er i gang med at prioritere velfærden igen - det er nødvendig (…) Fordi den over årene er blevet viklet ind i styring, centralisering, minutskemaer, dokumentation og regneark«.

I stedet fik jeg den samme sang, blot med et tillæg om, at såfremt vi ønsker at rette op på det, kræver det, at vi er villige til at fravælge skattelettelser

Pernille Molin

Som sygeplejerske sad jeg i 2020 og tænkte »spot on, Mette!« og jeg så frem til at se resultaterne af gennemtænkt decentralisering og en prioritet af velfærd. Et år efter venter jeg stadig.

Ikke fordi jeg forventede, at hun ville have løst alle problemer i det danske sundhedssystem, men jeg havde håbet, at vi bevægede os i den rigtige retning. I stedet sidder jeg om end mere bekymret end i 2020. Bekymret for det danske sundhedssystem. Et system i frit fald med borgerne, patienterne og sundhedsprofessionelle som de store tabere.

Ved Folketingets åbning i år så jeg frem til en endnu skarpere politik, særligt i lyset af de sidste års problematikker på sundhedsområdet. I stedet fik jeg den samme sang, blot med et tillæg om, at såfremt vi ønsker at rette op på det, kræver det, at vi er villige til at fravælge skattelettelser.

Jeg vælger meget gerne et velfungerende sundhedsvæsen med tillid, omsorg, nærhed og faglighed for mine medmennesker frem for skattelettelser, men hvorfor er det nødvendigvis en enten/eller praksis?

Mette Frederiksen uddyber i 2021 »Det er et eksempel på mangel på sund fornuft. Tid, der bruges forkert. Og styring i stedet for ledelse.« Her har hun fat i det helt rigtige, som ikke koster ekstra tilførsel af økonomisk art, men derimod en omrokering fra styrelse til ledelse!

Fra de dyre økonomer der styrer vores professionalitet til i stedet at prioritere de, der faktisk ved hvad der sker i sundhedsvæsenet - og ikke mindst er uddannet til det. Så det igen kan være bygget på medmenneskelighed, sund fornuft, faglighed, omsorg og dygtig ledelse.

Mette Frederiksen sagde i 2020 »Jeg forstår godt, hvis I ikke rigtig tror, det kommer til at ske« - til det vil jeg gerne svare, at jeg tror på det, men hvor langt synes du selv, at vi er nået? Selvom Rom ikke blev bygget på én dag, tror jeg alligevel at de gamle romere var noget længere i processen på det år, der er gået.

Indlæser debat...