Midtjyske Meninger: »Smugryger« og små hemmelige laster

Udgivet:18. juli 2023, 10.25

Læsetid:3 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Charlotte Rune Nissen Silkeborg

3 måneder siden

Danmark har fået endnu en folkekær hitmager i Andreas Odbjerg. Hvem af os har ikke haft »Stor mand« på hjernen, og nu er det så smugrygeren, der sniger sig rundt, blot for at lufte et par af sine laster i al hemmelighed.

Lad det være sagt med det samme. Jeg er ikke smugryger! Men jeg kan da udmærket skråle med på sangen om smugrygeren, velvidende at jeg i al ubemærkethed rundede slikskabet, og stadig havde svært ved at indrømme, at det var mig, som tog den sidste trekant af Tobleronen. Alt imens computeren blev slået op i passende afstand til tv’et fordi jeg egentlig mest af alt gerne ville have fred til at følge med i årets fantastiske og millimetertætte cykelløb mellem Jonas Vingegaard og Tadar Podgacar.

Og her på overkanten af den bærbare med sofaen på ryggen, under dække af at arbejde, er jeg en ægte »smugryger«. Som Andreas Odbjerg synger, »... så har jeg her fundet en rute og et yndlingssted, hvor ingen ser mig. Modificeret ærlighed. Har bare fundet det jeg ved, der virker.«

For findes der noget som at få en lille slummer til lyden af Touren gennem Frankrigs alper? Halvdrømme sig væk til vinmarkerne, duften af lavendel, hårnålesving i alperne, hulevandring, dyp i bjergsøer og floder, mens P1’s (provsten) entusiastiske drøm om at cykle La Mamotte endnu et år blander sig med lyden af Rolf og Ritter.

Det er den ultimative afslapning, et lille slip-away lige inden lyden tager til, og Rolf og Ritter hæver stemmerne, fordi der ikke er mange kilometer tilbage til målstregen på dagens etape.

Men det er også kun den lille slummer, det kan blive til i år, for sjældent har et dødt løb været så levende, som Nygaard skriver.

I dag er der enkeltstart. Og her er hverken plads til slummer eller eskapisme. Turen omkring køkkenet og ikke mindst slikskabet skal vælges med omhu og præcision, for det bliver en formidabel spændende enkeltstart, hvor der kan vendes op og ned på 10 sekunders forskel, klassementet og mere til.

De to rivaler skal køre uden deres tro væbner, der har trukket læsset og sat dem i positioner til udbrud såvel som eftersættelse. De to, Vingegaard og Podgacar, kørte over målstregen skulder ved skulder og lignede begge to drenge, der bare godt kan lide at køre på cykel. Men lur mig om de ikke vrider ansigtet i anstrengte og forpinte folder i dag for at præstere det maksimale.

Helt sikkert er det, at de ikke har tid til hverken at smugryge eller pleje de små hemmelige laster. Men jeg håber, de får rig lejlighed til det efter Touren, ligesom jeg håber at du, kære læser, vil tage dig tid til at »smugryge«. Finde dine hemmelige laster frem. Bare sådan lidt i smug uden Instagram, Facebook og alt det andet. Bare være, nyde, drømme, slumre, »smugryge« og laste med små sjove småhemmelige ting, du kan tage frem, når hverdagens enkeltstart igen står for døren.

Indlæser debat