Ny genbrugsplads på vej

Pladsen er blevet for trang, så nu bliver der bygget en ny genbrugsplads i Ry. Det betyder, at pladsen lukker i et år

3. juni 2020, 09.27

Sådan kommer den nye genbrugsplads til at se ud, men ombygningen tager tid, så borgerne i Ry-området må undvære deres genbrugsplads i et år fra august. I Renosyd forstår man godt kunder, som er trætte af at skulle på langtur med traileren til Galten eller Skanderborg, når de skal aflevere affald. Borgerne i Ry bliver derfor inviteret til et dialogmøde i august, hvor forslag til midlertidige løsninger kan deles og drøftes. Tegning: Nodo Arkitekterne

RY - I 2019 havde genbrugspladsen i Ry godt 75.000 besøgende, og da tallet næppe bliver mindre i fremtiden, fordobler Renosyd nu størrelsen på pladsen.

- Vi bygger om af flere årsager. Den mest indlysende er, at Ry by simpelthen er vokset fra genbrugspladsen, siger Renosyds bestyrelsesformand, Finn Sander Jensen.

Byggeriet er kraftigt inspireret af Renosyds Værdipark i Skanderborg, hvor bæredygtighed er omdrejningspunktet.

Efterlyser byggematerialer

Borgerne i Ry-området bliver blandt andet opfordret til at selv at være med til at indsamle byggematerialer til byggeriet.

Renosyd vil bruge det træ, som kunderne afleverer på genbrugspladserne til facadebeklædning på bygningen i den nye Værdipark.

Udover genbrugsmaterialer tager Renosyd også imod langtidsholdbare materialer, og konstruktioner, der kan skilles ad og ikke skal i deponi, men som kan genanvendes efterfølgende.

- En genbrugsplads er ikke bæredygtigt byggeri i sig selv. Derfor har vi taget nogle aktive valg, for at gøre byggeriet så bæredygtigt som det er muligt på forskellige områder, siger Finn Sander Jensen.

I byggeriet af den nye genbrugsplads indgår både græstag, solceller, LED-belysning, lokale indkøb, genbrugsmaterialer og bionedbrydelige elementer.

Vi fortsætter samarbejdet med Nodo Arkitekterne, som var med til at forme linjerne i Renosyds første Værdipark i Skanderborg, siger direktør i Renosyd, Annemette Fuglsang.

Rys nye Værdipark får blandt andet et parklignende område med kaffeautomat og bænke. Der bliver mulighed for at vaske hænder, og der kommer et kundetoilet.

Med nedsænkede containere og båse bliver aflæsning af jord, haveaffald og betonbrokker også nemmere.

Der bliver generelt mere plads og luft, så det bliver lettere at komme omkring med bil og trailer på genbrugspladsen i Ry, lyder det fra renosyd.

Bagsiden er medaljen er, at anlægget af den nye genbrugsplads vil tage et år, og at borgerne i Ry i mellemtiden skal undvære den lokale genbrugsplads og benytte genbrugspladserne i Galten-Skovby og Skanderborg.

Derfor er håbet, at man kan finde midlertidige løsninger i samarbejde med byens borgere.