Jorn-tegning bliver til betræk

»Pelikanen« fejrer 75 år med nye klæder

Udgivet:27. juni 2015, 05.15

Læsetid:2 minutter

»Pelikanen« møder Asger Jorn.

8 år siden

Jorn-design Tal R har netop lavet nye farver til Arne Jacobsen »7'eren« og har tidligere leget med »Ægget« fra samme møbelarkitekt.

Henrik Vibskov har rusket op i Børge Mogensens sofa BM1, og der er adskillige andre eksempler på, at billedkunst og billedkunstnere giver nyt liv til klassiske møbler. Nu er turen også kommet til Finn Juhls »Pelikanen«, som i anledning af sin 75-års fødselsdag kommer i en særlig udgave, der har fået navnet »Artwork Edition« og er betrukket med en gengivelse af et værk af Asger Jorn, nemlig tegningen Macbeth.

Tekstilet er udviklet i samarbejde med designfirmaet Domicileculture.

- Man ved jo, at Juhl og Jorn kendte hinanden og sikkert også har været inspireret af hinanden. Finn Juhl havde billeder af Asger Jorn i sit hjem, og Jorn fik i forbindelse med en kunstudstilling i Dyrehaven i 1942 Finn Juhl til at tegne en bro over til udstillingen, der lå på en ø i en sø, og fremskaffe et stort telt, hvilket er et udtryk for stor anerkendelse, siger museumsdirektør Jacob Thage fra Museum Jorn i Silkeborg.

Nedladende ment

Pelikanen var i øvrigt ikke særlig populær, da den blev præsenteret i 1940, og kælenavnet til stolen var sandsynligvis nedladende ment. Den fik først nyt liv, da den for 15 år siden blev relanceret og sat i produktion hos Onecollection, og selv da fremkaldte den ifølge producenten stadig stærke reaktioner.

- Folk havde helt klart en holdning til stolen, det var ikke bare et ligegyldigt møbel. Mange fandt den provokerende og grim, enkelte fandt den fantastisk. I dag er den et af vores mest populære og ikoniske Finn Juhl møbler, fortæller direktør Henrik Sørensen.

/bb