Udeliv på bundlinjen: Silkeborg får unik outdoor-uddannelse

Erhvervsakademi Dania indgår nyt samarbejde med Silkeborg Business om konkret, ny efteruddannelse

12. oktober 2021, 16.20

Innovationschef Morten Bierbaum fra Silkeborg Business og erhvervsdirektør Birgitte Riise Bjærge fra Erhvervsakademi Dania samarbejder om helt ny uddannelse.

Fra næste år behøver du ikke længere nøjes med at nyde den skønne natur i levende live. For fra det tidspunkt kan du og dine medarbejdere også tage en uddannelse indenfor outdoor.

Vi ønsker os, at private virksomheder og kommuner i hele Danmark vil tænke, at de skal blive skarpere på dette område - og derfor vil uddanne sig i Silkeborg

Birgitte Riise Bjærge

Silkeborg Business og Erhvervsakademi Dania har indgået aftale om, at uddannelsesinstitutionen på Bredhøjvej udbyder henholdsvis en akademiuddannelse og en diplomuddannelse med fokus på outdoor-oplevelsesindustrien.

- Og vi gør det udelukkende i Silkeborg. Erhvervsakademi Dania findes otte forskellige steder, men det her bliver noget helt eksklusivt for Silkeborg, fastslår Birgitte Riise Bjærge, erhvervsdirektør i Dania Erhverv - uddannelsesinstitutionens afdeling for efter- og videreuddannelse.

Uddannelsen giver dig en uvurderlig værktøjskasse, som du kan bruge til at udvikle og gennemføre bæredygtige forretninger indenfor outdoor-oplevelser

Morten Bierbaum

Innovationschef Morten Bierbaum fra Silkeborg Business glæder sig over, at Danmarks outdoorhovedstad får en uddannelse, som er unik for byen og kommunen.

- Vi samarbejder om uddannelsen med Dania Erhverv, og vi fastholder selvfølgelig hovedstadsbegrebet i den forbindelse, siger Morten Bierbaum, som i den lokale erhvervsforening har særligt ansvar for innovation og outdoor.

Ved begge varianter - diplomuddannelse og akademiuddannelse - bliver formen efteruddannelse på deltid.

Karriereboost

Det vil sige, at tilbuddet henvender sig til mennesker i arbejde, og diplomuddannelsen bliver på et lidt højere teoretisk niveau sammenlignet med akademiuddannelsen.

- Uddannelsen giver dig en uvurderlig værktøjskasse, som du kan bruge til at udvikle og gennemføre bæredygtige forretninger indenfor outdoor-oplevelser. Du vil helt naturligt også få et boost til din fremtidige karriere, lyder det i præsentationsmaterialet for begge de to varianter af outdoor-uddannelsen.

Tilmelding er åben

Morten Bierbum slår fast, at det nye initiativ giver rigtig god mening.

- En outdoorhovedstad skal selvfølgelig have en uddannelse í outdoor, og i dette tilfælde med det afsæt, som Silkeborg Business ønsker at lægge på outdoor, nemlig den virksomhedsmæssige del, siger Morten Bierbaum.

Allerede nu er det muligt at melde sig til uddannelsen, hvor startskuddet bliver sommeren 2022.

- For Silkeborg Business var det vigtigt, at vi fik skabt en uddannelse med forretningsmæssigt fokus. Altså er det ikke en »rangeruddannelse«, hvor man skal have outdoorstøvlerne på. Det her drejer sig om at skabe aktivitet på bundlinjen og tilbyde et struktureret setup for nogle af de mange selvstændige i outdoor-industrien. Ofte er det selvlærte mennesker, som er kommet ind i branchen på vidt forskellige faconer, og de får mulighed for at tage en uddannelse med styrke og kvalitet, påpeger innovationschefen.

For Morten Bierbaum er det afgørende dels at kunne præsentere en ECTS-pointgivende uddannelse dels at uddannelsen skal kunne tiltrække mennesker fra hele landet til Silkeborg.

- Det her er unikt, og uddannelsen vil komme til at række ud over kommunegrænsen. Vi vil gerne udbrede til hele Danmark, at vi er en hovedstad, siger han.

God golferfaring

Erhvervsdirektør Birgitte Riise Bjærge fortæller, at Dania Erhverv har solid erfaring med at udvikle nye deltidsuddannelser i løbet af relativ kort tid.

- Netop ved deltidsuddannelserne har vi mulighed for at »tone« fagene, og det vil sige, at de fag, vi har taget ind på outdoor-uddannelsen, er nogle fag, vi også bruger på andre efteruddannelser. Vi lægger blot outdoor-tænkning ned over det, og det vil sige, at de fag selvfølgelig bliver i en outdoor-kontekst, der eksempelvis vedrører økonomi og forretningsforståelse, forklarer Birgitte Riise Bjærge.

Hun forudser, at Silkeborg kan blive et dansk videnscenter inden for outdoor.

- Vi ønsker os, at private virksomheder og kommuner i hele Danmark vil tænke, at de skal blive skarpere på dette område - og derfor vil uddanne sig i Silkeborg, nævner Birgitte Riise Bjærge.

Inden for golfsporten er det i forvejen lykkedes Erhvervsakademi Dania at sætte Silkeborg på landkortet.

Det betyder, at golffolk fra hele Danmark uddanner sig i Silkeborg, og fremtidsdrømmen er, at det samme kommer til at ske på outdoorområdet.

- I dag har vi stor succes på landsplan indenfor golf. Vi laver uddannelserne som henholdsvis golfmanager og professionel golftræner - lederuddannelser med fokus på oplevelsesøkonomi. Her er begge uddannelser tonet til golf, og det er efter netop denne model, vi altid laver vores deltidsuddannelser, fortæller erhvervsdirektøren.

Hotel og camping

Ifølge Morten Bierbaum er målgruppen ganske bred i forhold til den nye uddannelse.

- I kommunerne kan det være lærerne, der ofte underviser i en outdoorspecifik linje, men mangler uddannelsen.

Det kan være hoteller, der gerne vil udbyde flere outdooraktiviteter, eller campingpladsejeren, som gerne vil i en outdoor-retning men mangler struktureret uddannelse i forhold til det forretningsmæssige, siger Morten Bierbaum.

Birgitte Riise Bjærge forklarer om en fleksibel undervisningsform.

- Man kan stemple ind her hos os, hvis man gerne vil se underviseren fysisk. Men man kan også vælge at sidde hjemme hos sig selv.

- Og man kan tage enkelte fag eller hele uddannelsen - det bestemmer man selv. Men det vigtigste er, at dette ikke er et spørgsmål om, at man god til at køre mountainbike. Det her drejer sig om at lave uddannelse, som kan være med til at skabe bundlinje på outdoor-området, siger hun.

Birgitte Riise Bjærge: - Det vigtigste er ikke om man er god til at køre mountainbike. Det her drejer sig om at lave en uddannelse, som kan være med til at skabe bundlinje på outdoor-området.

Indlæser debat...