Leder: Historisk trafik-dag for Silkeborg

Udgivet:28. juni 2021, 13.30

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør| hkr@midtjyllandsavis.dk

2 år siden

Dagens brede trafikforlig udløser en sand pengeregn på 161 milliarder kroner over store, danske infrastruktur-projekter.

Ud af den nationale pengeregn rammer en voldsom sommerbyge Silkeborg-området med en kraft, så man kun kan betegne dagen som historisk.

På det mentale plan vil banen rodfæste Silkeborgs status som Aarhus’ største forstad. Det må og skal udløse en lokal, silkeborgensisk diskussion af, hvad det betyder for byens selvopfattelse. Og fremtidige muligheder og begrænsninger
Hans Krabbe i dagens leder

Dels er der afsat 2,2 milliarder kroner til en ny jernbane fra Silkeborg via Galten til Aarhus, dels er der afsat 267 millioner kroner til en gang for alle at løse de trafikale udfordringer ved overskæringen på Frederiksberggade.

Læs også
Bommene på Frederiksberggade forsvinder Bommene på Frederiksberggade forsvinder
Læs også:
Bommene på Frederiksberggade forsvinder

Ikke siden beslutningen om Silkeborg-motorvejen er der i ét hug tilflydt Silkeborg så store summer til trafikale investeringer, og dagens forlig på Christiansborg kommer til at påvirke silkeborgenserne mange år frem. Både de lokale, der som lodsejere eller naboer bliver direkte berørt af de meget store projekter og de mange silkeborgensere, for hvem forbedrede muligheder for at komme frem og tilbage lokalt og regionalt åbner nye muligheder for job, karriere og fritidsliv.

Det er sjældent, at der bygges nye jernbaner i Danmark. Men i 2026 påbegyndes arbejdet, og planen er, at Silkeborg-banen skal nedbringe rejsetiden mellem Silkeborg og Aarhus H til 26 minutter. Ud over kortere rejsetid forbinder banen Silkeborg med hovedstaden i det østjyske bybånd, ligesom den vil knytte de mindre bysamfund mellem Silkeborg og Aarhus tættere på begge byer.

Læs også
Silkeborg får jernbane til Aarhus Silkeborg får jernbane til Aarhus
Læs også:
Silkeborg får jernbane til Aarhus

Ovenstående er positivt. Især hvis det lykkes at flytte en væsentlig del af biltrafikken over på skinnerne. Allerede i dag sidder mange silkeborgensere med job i Aarhus i bilkøer, der minder om det daglige kaos på Køge Bugt-motorvejen, og det koster penge, skader miljøet og giver dårlig livskvalitet.

På minussiden kommer anlægsarbejdet, der vil skære sig gennem det østjyske landskab og udløse sværdslag om bevaringsværdig natur kontra infrastruktur. Det er uundgåeligt. Og den diskussion skal tages alvorligt.

På det mentale plan vil banen rodfæste Silkeborgs status som Aarhus’ største forstad. Det må og skal udløse en lokal, silkeborgensisk diskussion af, hvad det betyder for byens selvopfattelse. Og fremtidige muligheder og begrænsninger.

Internt i Silkeborg skal alle interessenter nu se på, hvordan man finder en permanent løsning på de trafikale problemer i forbindelse med overskæringen på Frederiksberggade, som for nogle repræsenterer et irriterende benspænd, for andre er lig med et tiltrængt pusterum i en travl hverdag.

Der er ingen plan endnu. Det betyder, at alle løsninger lever. Blandt andet muligheden for at lancere den ambitiøse helhedsplan for området.

Så dagen, hvor trafikpengene flød, blev samtidig dagen, hvor der blev sat strøm til mange tanker og overvejelser.