Du vandt jo, Claus Løwe - om ikke guld så sølv

10. maj 2021, 12.39

CO2-NEUTRALITET Efter byrådsvalget i 2017 kom der et mål om, at Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning - herunder Silkeborg Vand - skulle være CO2-neutrale i 2025. En spændende ambition, som der er arbejdet seriøst med siden.

Forsyningsområdet er præget af tekniske anlæg, som er beregnet til at levere mange år frem i tiden. Den største klimabelastning i Silkeborg Vand er renseanlæggene, herunder Søholt Renseanlæg. Vi har længe arbejdet med planer om modernisering eller udflytning, så i 2027 burde vi kunne klippe snoren til et nyt og moderne centralrenseanlæg. Et anlæg som desuden er langt mere klimaeffektivt, og dermed en vigtig brik i CO2-neutraliteten.

I min optik vil det være en skandale til forsiden af landsdækkende medier at skrotte et topmoderne anlæg til en værdi af 250 mio kr. Vores samfund får langt mere klima for pengene ved at lave effektiv fornyelse de steder, hvor kraftvarmeværkerne er mindre effektive eller udskiftningsmodne

Palle Jensen

Via mit virke i Silkeborg Vand, har jeg også en del kendskab til arbejdet med CO2-neutralitet i Silkeborg Varme, hvor den største udledning ligger. Her er der indenfor de seneste år taget to dyre anlæg i brug, hvor det ene står til skrotning efter bare få års drift, hvis varmeforsyningen skal være CO2-neutral i 2025. I min optik vil det være en skandale til forsiden af landsdækkende medier at skrotte et topmoderne anlæg til en værdi af 250 mio kr. Vores samfund får langt mere klima for pengene ved at lave effektiv fornyelse de steder, hvor kraftvarmeværkerne er mindre effektive eller udskiftningsmodne.

Men alt dette var vel kendt viden, da konstitueringsaftalen blev indgået på valgnatten i 2017? For jeg går ud fra, at der ligger en omfattende analyse til grund, når man beslutter at sende en enorm regning til forsyningskunderne.

Hvis ikke, ligger analysen klar nu. Og der kan tages endnu et stort skridt inden 2025 med fuld CO2-neutralitet i 2030. Planen ligger klar, men der er også plads til ændringer, hvis andre teknologier modnes tilstrækkeligt, så de bliver mere fordelagtige. Det er en fornuftig vej, så man ikke satser ensidigt på en teknologi som kun viste sig at være næstbedst.

Før valget i 2017 arbejdede vi løbende med klimaoptimering. Siden har vi arbejdet mod målet om CO2-neutralitet i 2025, men har også fået et overblik over, hvor stor udfordringen er, og har derfor fået fem år ekstra til at løse den på en god og langsigtet måde.

Læs også
CO2-neutralitet: Fup og fakta
Læs også
Vi kan drømme grønt, men må handle realistisk

Så, Claus Løwe Klostergård, hvis du ikke vandt guld, blev det mindst sølv. Og hvis du tager et skridt tilbage og kigger på sagen igen, kan det måske også være guld efter forlænget spilletid. Jeg vil i hvert fald tillade mig at ønske dig tillykke med resultatet.

Indlæser debat...