Lad os få en rational debat om et røgfrit Danmark

Udgivet:28. september 2022, 11.41

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Rune Siglev. Kommunikationsdirektør Swedish Match Denmark, Silkeborg

NIKOTINPOSER I et læserbrev i Midtjyllands Avis 23. september skriver Jørgen Vestbo, Charlotta Pisinger, Jesper T. Andreasen og Lotus Sofie Bast, at børn og unge ikke skal bruge nikotinprodukter. Lad mig begynde med at glædes over, at vi helt enige på dette punkt; det skal de ikke.

Der, hvor vi fortsat er uenige, er vejen hen mod et samfund uden cigaretter. Den uenighed, tror jeg, bunder i et par misforståelser hos henholdsvis professoren i lungemedicin, professoren i tobaksforebyggelse samt hjerneforskeren og seniorforskeren i tobaksforebyggelse.

Lad mig derfor forsøge at udlægge min forståelse af vejen til et Danmark uden cigaretter:

Vi skal lære af vores nabolande, som, stort set, er lykkedes med missionen. Vi nævner alle Norge som et godt eksempel på et land, der er nået rigtig langt med at reducere antallet af rygere. Nordmændene har utvivlsomt været dygtige til at forebygge rygning, og på linje med de danske politikere og myndigheder har de taget mange rigtige beslutninger for at reducere rygning.

Det er bare ikke de forskellige politiske beslutninger, der alene kan forklare forskellen i antallet af rygere i henholdsvis Danmark og Norge. Det mener man jo ikke engang i Norge.

For eksempel har Karl Erik Lund, professor og senior researcher ved Norges Folkesundhedsinstitut, advaret imod, at indigneret harme og manglende følelsesmæssig distance fortrænger rationalitet hos de danske eksperter. Den advarsel kom han med 21. oktober 2021 i Berlingske under overskriften: »Er forbud mod nye nikotinprodukter hensigtsmæssigt?«

Professor Karl Erik Lund har et indgående kendskab til forbrugsmønstrene i Norge, og som han udtaler i nævnte artikel: »Blandt snusbrugerne har rygere og tidligere rygere udgjort en majoritet. Blandt unge under 25 år er andelen af rygere reduceret kraftigt parallelt med en øgning af brug af snus. Fra et folkesundhedsperspektiv har udviklingen på nikotinmarkedet været gunstig«. Det sundhedsfaglige budskab fra Norge er altså klart: Den store forskel i antal rygere mellem os og vores skandinaviske nabolande skal forklares med adgangen til røgfrie produkter, såsom tobaksfrie nikotinposer. Det virker at give rygerne et alternativ til den farlige røg.

Indlæser debat