100 procent grøn strøm

Investering i danske vindmøller sørger for grøn strøm, som giver bæredygtig drift af JN Datas datacenter i Silkeborg. Et næste skridt i virksomheden handler om solceller

Udgivet:28. april 2021, 10.03

Læsetid:3 minutter

JN Data-direktør Søren Lindgaard: - Vi har et grundlæggende ønske om at være en grøn virksomhed. Foto: JN Data

Cirka halvdelen af Danmarks finansielle sektor - banker og realkreditinstitutter - har grønt IT-drift.

Det har sektoren via en investering i vindenergi fra danske vindmøller hos JN Data i Silkeborg.

I IT-firmaet på Frichsvej har man på den led omlagt til 100 procent grøn strøm, hvilket i sidste ende giver nogle grønnere banker i Danmark.

- JN Data er jo et klassisk driftsselskab, der sørger for at understøtte vores kunders forretning med IT-infrastruktur. Det gør vi blandt andet ved at levere hardware i form af servere og mainframe, der står i vores datacenter og snurrer. Vi bruger derfor meget strøm, og netop derfor er jeg enormt glad for, at vi har omlagt til 100 procent grøn strøm, siger administrerende direktør i JN Data, Søren Lindgaard.

Jyske Bank er medejer

Silkeborgfirmaet laver IT-løsninger i samarbejde med kunderne, og JN Datas løsninger når ud til mere end 40.000 ansatte i 200 banker og realkreditinstitutter i Danmark og Norden.

Løsningerne betyder samtidig, at bankkunder og realkreditkunder er i stand til at overføre penge i netbanken, bruge dankortet, få udbetalt løn samt benytte Mobilepay og Apple Pay.

JN Data er ejet af Jyske Bank, Nykredit, Bankdata, SDC og BEC, og sammen med den nu forhenværende silkeborgvirksomhed Silkeborg Data udgør de JN Datas tilsammen seks kunder.

Helt konkret går omlægningen til grøn strøm ud på, at IT-virksomheden har investeret i vindenergi fra danske vindmøller, som svarer til 21.000 MWh pr. år.

- Vi har et grundlæggende ønske om at være en grøn virksomhed, og gennem årene har vi gennemført både mindre og større projekter for at spare på strømmen. Med denne investering tager vi et stort skridt i den rigtige retning, og jeg er stolt af, at vi kan være med til at vise vejen, siger direktør Søren Lindgaard.

Grønt fokus

Grønt fokus er ikke nyt i virksomheden på Frichsvej.

Siden 2017 har JN Data således haft partnerskab med Silkeborg Forsyning, hvor JN Data sender overskudsvarmen fra datacentret ud i fjernvarmenetværket.

Overskudsvarmen dækker på årsbasis varmeforbruget hos cirka 420 husstande.

Den løsning bidrager samtidig til, at JN Data skal køle mindre og derved sparer på eget energiforbrug.

For Søren Lindgaard giver det god mening, at virksomheden anvender overskudsvarmen.

- Det ligger i vores dna, at vi skal vægte bæredygtighed højt. Det har været en del af vores profil siden grundlæggelsen. Vi har løbende opgraderet driften og tænkt besparelser på energi- og CO2-udledning ind i virksomheden. De to ting går hånd i hånd for os, siger den administrerende direktør.

Den overskydende computer-varme bruges i dag også, så den indgår i virksomhedens interne opvarmning af JN Datas egne arbejdspladser i Silkeborg.

Elforbruget nedbragt

JN Data har tillige investeret i meget stor varmepumpe til knap fire millioner kroner.

Offentlige energispare-ordninger finansierede hovedparten, mens IT-virksomheden lagde godt én million kroner. Pumpen er tilbagebetalt på mindre end tre år.

Også elforbruget hos JN Data er blevet nedbragt over en årrække.

Mere end en million kWh er de senere år hentet på blandt driftsoptimeringer og energibesparende tiltag som installation af varmepumpen, der har erstattet mere energiforbrugende varmekilder.

En stor del af kontorbelysningen er blevet udskiftet til LED-lys.

Blandt de større forbedringer var ændringen af kølemetoder. Via luftkøling nedbragte man for nogle år siden el-forbruget med 1.800.000 kWh, og fremadrettet barsler virksomheden med at indføre andre alternative energikilder, som kan være med til at bidrage til en bæredygtig udvikling.

- Vi arbejder helt konkret på et solcelle-projekt, som skal være med til at producere strøm til vores datacenter. Det er nemlig et oplagt næste skridt for os i forhold til at pudse vores grønne profil endnu mere af, siger Søren Lindgaard.

Maskinmester i JN Data Klaus Hemme ved den vigtige varmepumpe, en grøn investering til næsten fire millioner kroner. Foto: Martin Ballund