Jeg er harm over kritikken af brugsforeningen Tryg

12. maj 2021, 12.47

Foto: Jakob Stigsen Andersen

TRYG »Lille på kortet. Størst i mit hjerte«. Det er omkvædet på den nye Ry-sang. Sådan har jeg det også med Ry, som jeg flyttede til i 1973. Selv om jeg nu er flyttet til Sjælland her ved årsskiftet, går jeg hver onsdag ind på min pc og læser Ry Ugeavis. Og jeg bliver både ked af det og harm, når jeg den seneste tid har læst de grove udfald mod brugsforeningen Tryg, som jeg er medlem af. I mine øjne er Andelsbevægelsen noget af det bedste Danmark har opfundet gennem tiderne.

Jeg var den sidste formand for Glarbo Brugs, da vi efter en sej kamp til sidst måtte kaste håndklædet i ringen og flytte vort medlemskab til Ry eller Gl. Rye. Den lokale opbakning til sidstnævnte er for øvrigt imponerende.

Jeg blev helt stolt, da jeg ved et af mine første besøg i Brugsen i Sorø oplevede, da jeg spurgte om vej til en bestemt vare, og sagde at jeg var en jysk bonderøv der lige var flyttet til byen, og at jeg var vant til at handle i Kvickly i Ry, at medarbejderen sagde: »Kvickly i Ry, jamen det er jo foregangsbutikken«.

Det er helt grotesk at påstå, at Kvickly forårsagede lukningen af Ry Boghandel. Jeg var med mit firma Olga Musik gennem mange år leverandør af klassisk musik til alle landets boghandlere. Da folk omkring årtusindskiftet købte færre og færre bøger og begyndte at downloade musik i stedet for at købe mine Naxos CD’er, måtte jeg lukke firmaet, fordi snesevis af boghandlere lukkede over hele landet.

Når man tænker på hvor mange millioner kr. Tryg gennem årene har delt ud til mange projekter og aktiviteter i Ry fatter jeg simpelthen ikke, at der er ryboere som hellere vil sende profitten, der skabes ved deres dagligvarehandel, til udlandet i stedet for at lade overskuddet arbejde lokalt. Hvad bliver det næste? Skal Ry også have en Lidl, en Aldi og et par Spar-købmænd, så forbrugerismen kan få optimale vilkår, og man kan spare en krone på en liter mælk? Rema 1000 er da en fin discount-butik, men overskuddet ryger til Norge.

Et andet angreb mod Tryg er, at man investerer noget af overskuddet i køb af fast ejendom og jord. Hvad er der galt med det? Skulle man hellere investere i døde aktier eller våbenindustrien?

I mine øjne er Torben Andreassen en kanon-dygtig forretningsmand, der har udviklet Tryg til en foregangsbutik hvis »ry« er nået helt til Sorø. Det er vel naturligt for alle forretningsdrivende, at man ønsker mange kunder og overskud i sin forretning. Det gjorde jeg også i mit firma, og jeg brød mig ikke om, når konkurrenterne forsøgte at komme ind hos »mine« boghandlere med klassisk musik. Da jeg fortalte Torben, at jeg flyttede til Sjælland, sagde han med sit lune glimt i øjet: »Har du fået lov til det?«

Jeg er glad for og stolt over at være »medejer« af en butik, som har udviklet sig til en foregangsbutik og som strør om sig med overskudspenge til kultur, sport og meget mere.

Hvis man hellere vil købe sin juleand i Rema 1000, så kan man jo bare - ifgl. deres annoncer - ringe og få den leveret gratis, indtil de finder et sted at bygge deres butik.

Indlæser debat...