Kommunen skal stille krav om uddannelsespladser

Udgivet:26. september 2020, 08.00

Læsetid:2 minutter

Af Dorthe Jensen Byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Silkeborg Kommune. Næstformand i arbejdsmarkeds-udvalget

ERHVERVSUDDANNELSER Silkeborg Kommune skal spille en langt større rolle - når flere unge skal have mulighed for at få en erhvervsuddannelse og sikres ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet.

Vi ligger langt fra målet, når det handler om antallet af unge, der søger en erhvervsuddannelse. Det nationale mål er 25 % og i Silkeborg er tallet 19,1%.

Silkeborg Kommune skal derfor ikke nøjes med at overveje, om der skal stilles krav om uddannelsesklausuler, men at der skal fastsættes uddannelsesklausuler som forudsætning for, at kommunen indgår en kontrakt. Silkeborg kommune skal have en forventning om, at alle, store som små virksomheder, påtager sig et ansvar for at skabe uddannelsespladser til kommunens unge. At man gør sit yderste for at etablere lærepladser i eget firma eller eventuelt i samarbejde med et andet firma.

Silkeborg kommune skal have en forventning om, at alle, store som små virksomheder, påtager sig et ansvar for at skabe uddannelsespladser til kommunens unge
Dorthe Jensen

Vi mener, at Silkeborg Kommune skal være tydelige og signalerer til virksomheder, der bygger, leverer varer, serviceydelser eller tjenesteydelser, at vi stiller krav, når der skal arbejdes for kommunen.

Og hvorfor skal vi det? Det skal vi for at sikre, at vores unge får de bedste muligheder for en god start på deres arbejdsliv.

Derfor har vi sammen med SF, R, Ø, og løsgænger stillet et forslag som signalerer, at Silkeborg Kommune mener det alvorligt og vil forpligte sig på, at langt flere får en erhvervsuddannelse.

På næste byrådsmøde skal byrådet tage en beslutning, og der er to veje at gå: Partnerskabsaftale eller uddannelsesklausuler?

I virkeligheden ønsker vi hele pakken;

At indføre arbejdsklausuler, der kan pålægge leverandører at arbejde efter danske løn- og arbejdsvilkår, og med uddannelsesklausuler, at pålægge en leverandør at etablere praktik- eller uddannelsespladser i forbindelse med de opgaver, der skal udføres for Silkeborg Kommune.

Partnerskabsaftaler er ikke forpligtende. Det er således frivillige aftaler, der reelt ikke stiller krav. Det modsatte er tilfældet ved brug af uddannelsesklausuler, hvor der skal ske opfølgning og har generelt en stærkere effekt end partnerskabsaftaler i forhold til oprettelse af elev- og praktikpladser.

Silkeborg kommune har et medansvar for uddannelse af nye generationer på arbejdsmarkedet således at den usikkerhed og frygt mange unge har, for ikke at få en praktikplads, erstattes med et håb om, at det alligevel kan lykkes, når kommunen giver en konkret håndsrækning.