Vejledningen skal styrkes i folkeskolen

Udgivet:28. august 2021, 08.00

Læsetid:1 minut

Af Kristian Stride Byrådskandidat for Socialdemokratiet i Silkeborg kommune

UDDANNELSESVEJLEDNING Vi skal vejlede vores børn og unge igennem hele deres skoleforløb, og derfor skal der arbejdes på, at uddannelsesvejlederen kommer tilbage på skolen, og bliver en integreret del af lærernes og elevernes hverdag.

Vi har dygtige og engagerede UU-vejledere i Silkeborg kommune, men de er oppe imod meningsløse uddannelsesparathedsvurderinger (UPV), forfulgt at lovkrav om papirarbejde i form af handleplaner, og alt for lidt tid til den enkelte elev og den enkelte skole. Med den seneste vejlederreform blev den individuelle vejledning forbeholdt de »ikke-uddannelsesparate«, og resten måtte nøjes med kollektiv vejledning, evt. brobygning til ungdomsuddannelserne, og mulighed for erhvervspraktik.

Jeg mener, at vi i Silkeborg kommune skal styrke og udvikle vejledningen i udskolingen, for samtaler med de unge vidner om, at de oplever et stort pres i valget om »hvad vil jeg gerne være når jeg bliver stor«. Tendensen går imod, at vejledernes faglig udvandes i etableringen af tværgående indsatser, der udelukkende har fokus på de mest udsatte unge, og ikke også har fokus på den brede vejledning.

Samarbejdet med udskolingen og organiseringen af vejledningsaktiviteter, herunder erhvervspraktik, afklarende samtaler med alle elever, skal have langt større fokus. Vi har en stor gruppe af elever, der efterspørger mere hjælp i deres valgproces, og vi har specialiserede vejledere, der sagtens kan løfte opgaven, hvis den prioriteres. Dét skal der arbejdes på at forbedre i den kommende byrådsperiode.