De tre sure ribs i klima- og miljøudvalget

7. maj 2021, 13.00

SNAKKE-KLUBBER Der er altså ingen automatik, der garanterer, at projekter og indsatser er fornuftige og udbytterige, bare fordi nogen klistrer begreberne »klima« eller »bæredygtig« på dem. Som politikere er vi sat til at forvalte borgernes midler, og vi må godt tænke os lidt om, så ressourcerne går til en virkningsfuld indsats og ikke bare til noget, der lyder rigtigt i mødelokalet eller på powerpoint-præsentationen.

Men selvom vi grinte lidt af det, så synes vi stadig, at nogle bør tage forbruget af skattekroner alvorligt og anvende dem, hvor der er reelle klima- og miljøgevinster

Susanne Jacobsen, Flemming Heiberg og Jarl Gorridsen

Vi tre er egentlig gemytlige mennesker, der helst træffer fornuftige politiske beslutninger sammen med vores rare udvalgskolleger. Det er faktisk sådan, vi har det bedst. Men i denne uge måtte vi alligevel udvise en smule sund skepsis og sige nej til nogle varm-lufts-projekter, der kun koster tid, penge og bøvl, uden udbytte for miljø og klima - og langt fra kommunale kerneopgaver.

Som kommune er vi ambitiøse og arbejder målrettet med vores klimaregnskab og forbedringer af CO2 aftrykket. I den forbindelse bliver vi ofte opfordret til medlemskaber af netværk, sammenslutninger og lignende, hvor der udøves møder, rapporter og snak - men ingen reel handling. I to konkrete sager skulle vi stemme om medlemskab, tidsforbrug og afsættelse af en million - uden at vi kunne begribe, hvad der skulle komme ud af det.

Derudover foreslog en sag i ramme alvor, at kommunen skulle bruge næsten 400.000 skattekroner, så vi kunne stille 20 elcykler til rådighed for borgere, der »måske var lidt nysgerrige på, hvad en el-cykel var for noget, og så låne en af kommunen et par måneder«. Vi troede ikke vores egne øjne og øre. Kommunen som udlåner af elcykler!? Uden lejeindtægt. Bare til de »nysgerrige«. Tjah - vi ved ikke rigtig, men synes måske ikke helt, at det er en kommunal kerneopgave eller fornuftig forvaltning af jeres penge?

Vi tre havde hellere brugt de mange timer og de ca. 1,5 mio kroner fra de tre sager til f.eks. at installere varmepumper i 4-5 kommunale institutioner og erstatte fossil opvarmning med grøn energi. Eventuelt supplere det med isolering eller nye vinduer, så energiklassen på udvalgte bygninger kunne forbedres. Men nej. Vi måtte sande, at vi var i mindretal, og de fire udvalgskolleger valgte snakke-klubberne og kommunalt cykeludlån for vores klima- og miljø-penge.

Hele seancen affødte lidt morskab, og vi drillede os selv med, at vi var de sure ribs i dag - sådan I ved, med armene over kors og mundvigen nedad. Men selvom vi grinte lidt af det, så synes vi stadig, at nogle bør tage forbruget af skattekroner alvorligt og anvende dem, hvor der er reelle klima- og miljøgevinster … også selvom vi ender i mindretal.

Indlæser debat...