Nikotinposer er ikke vejen til et røgfrit Danmark

Udgivet:23. september 2022, 10.42

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Jørgen Vestbo Charlotta Pisinger, Jesper T. Andreasen og Lotus Sofie Bast. Henholdsvis professor i lungemedicin, professor i tobaksforebyggelse, hjerneforsker og seniorforsker i tobaksforebyggelse

NIKOTINPOSER Vi må for alt i verden ikke hoppe på nikotinproducenternes fortælling om, at alternative nikotinprodukter er et effektivt redskab til at gøre danskerne røgfri. Det er en vej, vi på det kraftigste må advare imod.

Nikotinposer er ikke et anerkendt rygestopmiddel. Og når Rune Siglev, kommunikationsdirektør i Swedish Match Denmark, i et læserbrev i Midtjyllands Avis 13. september hævder, at snus er årsagen til, at nordmændene har kvittet tobakken, så er det forkert. De norske kvinder har traditionelt ikke brugt snus, og de er, ligesom mændene der brugte snus, også holdt op med at ryge. Imidlertid har norske politikere og myndigheder været dygtige til at forebygge rygning, og man har i Norge i årevis været længere fremme end Danmark med højere priser på tobak og en række af de øvrige tiltag, vi ved virker.

Dertil ser vi en helt anden og stærkt bekymrende tendens: Antallet af nikotinprodukter på markedet er eksploderet, og flere og flere børn og unge benytter dem. Rune Siglev påstår ganske vist, at målgruppen for de alternative nikotinprodukter er etablerede rygere, der ikke kan eller vil kvitte tobakken. Det er ikke det billede, vi ser. Vi ser tværtimod et stigende antal af unge, der aldrig nogensinde har rørt en cigaret, påbegynde et nikotinbrug gennem disse alternative nikotinprodukter. Og her er der virkelig behov for at råbe vagt i gevær.

For hvis børn og unge bruger nikotinprodukter - som for eksempel cigaretter, nikotinposer, snus eller e-cigaretter som eksempelvis Puffbars - så er der stor sandsynlighed for, at de udvikler en stærk - og livslang - afhængighed.

Både af nikotin og andre rusmidler, at det forringer deres koncentrationsevne og øger risikoen for, at de udvikler angst, depression eller stress. For blot at nævne nogle af de væsentlige skadevirkninger af børn og unges nikotinbrug.

Indlæser debat