Skal vi ikke lige løfte blikket?

Udgivet:19. september 2022, 11.40

Læsetid:2 minutter

Henning Lindberg. Løgagergårdvej 4 Silkeborg

ELEKTRICITET Weekenden gav ok elpriser. Det skyldtes godt med vind til møllerne, og at forbruget af el generelt er lavere i weekenderne.

Det er altså såre simpelt: Prisen bestemmes af udbud og efterspørgsel.

Hvis efterspørgslen på el holder sig på et niveau, der ikke kræver anvendelse af (særlig meget) gas, ja, så falder prisen.

Og i princippet kan al anvendelse af gas erstattes med for eksempel el, hvis bare vi afpasser forbruget til det udbud, der er til rådighed.

Hvorfor er det så lige at politikkerne i disse dage har rigtig travlt med at overgå hinanden i at foreslå hjælpepakker til trængte energiforbrugere?

Det ville da i den grad løse problemerne med høje energipriser, hvis vi tilpassede forbruget efter udbuddet.

Hvis vi lige løftede blikket og så på årsagen. I stedet for at afhjælpe virkningerne...

Og der er rigeligt med muligheder, men det kræver også, at vi ændrer adfærd. Og det er politikerne desværre ikke klar til.

Tiltag til besparelser er så absolut i småtingsafdelingen: Der er indført et max på 19 grader i offentlige bygninger, og i disse spalter er der kommet lignende meget begrænsede forslag, for eksempel (frivillig) nedsættelse af hastigheden på motorveje.

Der skal imidlertid langt mere drastiske tiltag til før prisen påvirkes for alvor. Tilbage i 70’erne havde vi handlekraftige politikere, der turde gøre noget. Her blev der for eksempel indført bilfri søndage, da araberne holdt igen med forsyningerne.

Det er muligvis ikke samme medicin, der skal til i dag. Men at gøre ingenting, acceptere tingenes tilstand og forhandle hjælpepakker er dog den ringeste erstatning.

Udover drastiske tiltag for besparelser og tilpasninger (det vil sige at bruge energien, når den er til rådighed som for eksempel i den forgangne weekend) kan vi også tale om solidaritet. Når nu ikke politikerne vil hjælpe.

Det er altså ikke særligt solidarisk at fastholde retten til at anvende ekstra dyr energi til for eksempel julebelysning. Jævnfør ovenstående princip om udbud og efterspørgsel vil et sådant forbrug jo være direkte medvirkende til, at alle vi andre også skal punge ekstra ud til strøm.

Så kære politikere: Løft lige blikket. Indfør skrappe restriktioner på anvendelsen af den energi, der er til rådighed og få dermed sænket energipriserne generelt.

Og anvend så pengene fra diverse hjælpepakker til et generelt løft til de, der har allermest behov. Som en undskyldning for at I ikke handlede i tide. Og giv dermed også Putin den klare besked, at vi ikke vil fortsætte med at finansiere hans krig i Ukraine.

Indlæser debat