Byfortætning der skaber liv - og ikke kun flere boliger

5. december 2019, 12.56

BYUDVIKLING I Silkeborg kan der altid findes plads til flere boliger. Også selvom det skubber aktiviteter ud af byen. Hellere flere boliger og færre aktiviteter i den indre by. Byfortætning er i kommunens øjne boliger i centrum og forretninger i periferien.

Der var engang en byplan for Borgergade, hvor det var tilsigtet, at den del, der ligger syd for Nørretorv, skulle indeholde forretninger i stuen, og der hvor der bygges lige nu, skulle være et form for rundbuetorv. Men den byplan er tilsyneladende kørt igennem makulatoren, efter at det der var er eksproprieret og revet ned. For det, der bygges lige nu, samt det nye byggeri overfor, der bliver der aldrig mere forretninger eller restauranter igen.

Sidste weekend var jeg i Sønderborg. Der var skudt et nyt højhus op tæt på centrum og lige ned til vandet, siden jeg var der for et par år siden. Ekstrem flot placering. Ikke til glæde for nogle få borgere med styr på pengene, men til glæde for udenbys konferencegæster. Folk der bringer liv og penge til byens erhvervsliv.

Ikke nok med det. Der er afsat en hel etage til byens egne borgere og turister, til at tage en tur 16 etager op for at nyde udsigten ud over Dybbøl Banke og hele Sønderborg og Tyskland i det fjerne.

Det er som om kommunens fantasi og visioner er lagt i lommen på bygherrer, der går aktivt ind i byplanlægningen, for hurtigt at realisere gevinsten, mens der stadig er salg i boliger i Silkeborg. Den tid stopper på et tidspunkt. Ellers har vi en ny historisk situation, hvor økonomien kun fortsætter mod skyerne, ligesom husene.

Jeg savner virkelig, at der bliver tænkt liv ind i byen. Det kommer der ikke af, at der bor nogle rige mennesker i høje huse, med flotte udsigter, der køber ind i Bilka, inden de kører hjem og tænder for TV’et.