Nej til nedsættelse af tilskud til friskolerne

9. oktober 2019, 11.58

Foto: Martin Ballund

FRISKOLERNE Tak til Venstres folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen - mig bekendt er vi ikke i familie med hinanden - for dit indlæg i Midtjyllands Avis fredag den 4. oktober med overskriften: »Angreb på de frie skoler«.

Som partiets trafikordfører er du også med til at lede trafikken hen mod de frie skoler. Godt.

I det følgende vil jeg bruge fællesbetegnelsen friskolen vedrørende de skoleformer, du omtaler. Gennem de sidste år er der sket en stor tilslutning til visse skoler, en stigning på hele 13 procent. Forståeligt! Som bekendt er hunden menneskets bedste ven, men: Mange forældre har noget, der er bedre end en hund, nemlig deres børn! De tænker på børnenes fremtidige liv og færden. Og de betaler gerne, hvad det koster.

Friskoleforældrene betaler via skattebetalingen til folkeskolen, men de skal altså også betale for at have deres børn gående på en friskole.

Selvom det er 86 (ottetiseks) år siden, jeg på min første skoledag »gik« til forskolen liggende i kulturcentret Osted mellem Roskilde og Rindsted, så husker jeg, at mine forældres skole også var MIN skole. En styrke, en glæde.

Vores nye statsminister, »børnenes statsminister« Mette Frederiksen (S), har planer om at skære i tilskuddet til friskolerne med 300 millioner kroner om året. Hvis det sker, vil de små friskoler lukke og landsbyens liv dø. Mon ikke Mette Frederiksen har glemt, at hun og hendes partiveninde Helle Thorning-Schmidt har brugt friskolen i stedet for folkets skole?

Som fængselslærer og som skoleleder ved sociale institutioner har jeg læst utallige journaler, men aldrig set ord som f.eks. friskole, efterskole eller højskole heri. Meget tankevækken- de.

Friskolemanden Christen Mikkelsen Kold og hans medkæmper, biskop, højskolemanden m.m. N.F.S. Grundtvig har ikke levet forgæves.