En børnekulturel frontløber: Lissi Hjort fra Sejs fylder 80

I samarbejde med Skolegades Børnehave etablerede Lissi Hjort fra Sejs den legendariske Kunstbussen, der skulle blive en væsentlig markør for Silkeborg Kommunes satsning på børnekultur rettet mod de mindste

Udgivet:24. maj 2023, 10.00

Læsetid:2 minutter

Sammen med sin mand, Jens Hjort, har Lissi Hjort været på mange kunst- og kulturture gennem årene. Her er hun fotograferet under et besøg på Designmuseet i København.

Af Ghita Warrer
navne@midtjyllandsavis.dk

FØDSELSDAG: Lissi Hjort fylder 80 år fredag den 26. maj.

Hun er født og opvokset i Aarhus, hvor hun som ung uddannede sig til socialpædagog og senere som sygehjælper. Da hun og hendes mand, Jens i 1968 flyttede til Sejs, fik Lissi arbejde som sygehjælper ved Silkeborg Sygehus, hvor hun var ansat på børneafdelingen. Senere var Lissi ligeledes afdelingsleder i Dagplejen i Silkeborg Kommune.

Men det blev hendes veneration for kunst og de små børn, der blev bestemmende for hendes videre karriere. En markant karriere, der udviklede sig med baggrund i Lissis vision om, at også de små børn i daginstitutioner skulle have adgang til kunsten og mulighed for at udfolde sig gennem kvalificerede billedkunstneriske forløb.

Og med en kunstpædagogisk overbygning i baglommen faldt Lissis agenda smukt ind i en tid - her i starten af 0.-erne og 10.-erne - hvor Børnekulturen var et højt prioriteret område, både nationalt og kommunalt. Og netop i Silkeborg Kommune var der en særlig stærk bevægelse og indsats på alle niveauer, der alle arbejdede sammen om at løfte og styrke børns nysgerrighed og lyst til at udtrykke sig uanset børnenes baggrund og hjemegn.

I frontlinjen

Og i denne bevægelse befandt Lissi sig i frontlinjen, idet hun sad i Børnekultur Samrådet og i samarbejde med Skolegades Børnehave etablerede den legendariske Kunstbussen. En bus af ældre dato, der efter italienske principper blev omdannet til et helt unikt og stemningsfuldt mobilt billedkunstværksted med plads til 12 børnehavebørn og deres pædagoger. En bus, der skulle blive en væsentlig markør for Silkeborg Kommunes seriøse satsning på børnekultur rettet mod de mindste. Her i den lysegrønne Kunstbussen oplevede børnene eksperimenterende og kvalificerede kunstneriske forløb, som tillige udgjorde en væsentlig inspiration for de deltagende pædagoger.

Ud over de forløb, Kunstbussen tilbød kommunens daginstitutioner, deltog også bussen, med Lissi ved roret, i de årligt tilbagevendende børnekulturudstillinger i Kulturspinderiet og i Børnenes Kulturuge, der stadig eksisterer.

Overalt var der bud efter Kunstbussen, der indgik i flere nyskabende samarbejder med blandt andre Museum Jorn, Kunstcentret Silkeborg Bad og Aqua, men også uden for kommunegrænsen var der bud efter Lissi og det rullende billedkunstværksted.

Ikke mindst kunstmuseet Heart i Herning hidkaldte i mange år Lissi og hendes unikke evner til at inspirere og møde børnene i øjenhøjde. Også på Christiansborg vakte bussen interesse hos familie- og transportminister, Lars Barfoed, som sammen med borgmester Jens Erik Jørgensen i 2006 bankede på Kunstbussens dør og bad om besøg.

Samme år modtog Lissi Hjort Silkeborg Kommunes Kulturpris og dermed anerkendelse for det helt unikke og nyskabende børnekulturarbejde, hun på en fuldkommen uimponeret vis har skænket de mindste borgere og deres pædagoger samt de mange kulturinstitutioner, hun samarbejdede med.

Indlæser debat