- Vi er så forskellige, og det er virkelig positivt

Sejlerfamilien Beha Erichsen har endnu engang sat kurs mod danske kyster, hvor de har oplevet nye sider af hjemlandet. »Et eventyr« lyder det fra Emil Midé Erichsen, der undervejs har mødt mennesker, der har bekræftet ham i, at det nysgerrige, åbne møde med dem, vi ikke ligner, oftest er det mest berigende

25. juli 2021, 09.20

Familien Beha Erichsen fortsætter udforskningen af hjemlandet. Denne gang er turen gået langs Danmarks yderside. Foto: Bermuda/TV 2

Sidste år sejlede de på indersiden af Danmark. I år har familien Beha Erichsen så taget sejlturen rundt om Danmarks yderside. Fra Skagen i nord ned langs Vestkysten gennem Kielerkanalen til Gedser i syd, inden Wallenberg anløb Christiansø som sidste destination. En sejltur på i alt seks uger som man nu kan komme med på i TV 2-programmet »Kurs mod danske kyster 2«.

Ældste søn, Emil Midé Erichsen, har været med på lange strækninger af sejlturen og nydt at se dele af landet, som familien ikke tidligere har besøgt fra søsiden.

- Der er noget meget fint i at blive ved med at gå på opdagelse i sit eget land, selvom det umiddelbart er så lille. Det har endnu engang mindet mig om, at eventyret også findes herhjemme, og der er så mange dejlige, små steder, som virkelig har taget mig med storm, siger Emil Midé Erichsen, der til dagligt bor i den københavnske sydhavn med sin kæreste og parrets tre-årige søn. Det er også her, han selv er vokset op, men nu er han kommet hjem med nye tanker om, hvordan livet kan leves. Blandt andet inspireret af den lille nordvestjyske by, Nørre Vorupør, der er både badeby, fiskerleje og et sted, hvor en gruppe engagerede mennesker kæmper for mindre plastik i havet.

- Dét møde satte en masse tanker i gang om, hvilket familieliv vi vil leve. Storbyen, hvor jeg er født og opvokset er ikke nødvendigvis lykken for alle, og måske heller ikke for mig et helt liv igennem. Jeg kan huske, at medierne på et tidspunkt kaldte Danmarks yderkant »den rådne banan«, og det er meget langt fra virkeligheden. Her er skønt og mangfoldigt, og der er en forbundethed til naturen og nogle værdier, som jeg på mange måder bedre kan se mig selv i, hvor det handler om samvær og nærvær.

Ligeværdigt og nysgerrigt møde

Familien har set delfiner, dykket på 25 meters dybde ved den forliste færge Skagerak, oplevet en foranderlig kystlinje og anløbet adskillige havne - og ikke mindst har sejlturen været fyldt med noget af det, som Emil Midé Erichsen holder mest af ved at rejse ud.

- Vi har mødt så mange fantastiske mennesker, og turen har bekræftet mig i, hvor forskellige vi er, og hvor positivt det er. Vi har så mange dialekter og måder at leve på, og netop de forskelligheder er en kæmpe rigdom, fordi de giver os mulighed for at vokse som mennesker, siger han og peger på »nysgerrighed«, som noget af det vigtigste at tage med sig, når man rejser ud. Hvad enten det er ud i den store verden eller den lidt mindre på dansk territorium.

- Vi har lært på mange af vores rejser, at hvis du smiler til verden, så smiler den tilbage til dig. Det lyder som en floskel, men det er sandt. I det ligeværdige og nysgerrige møde bliver det underordnet, hvad vi tror på og mener, og hvordan vi ser ud og lever, fordi vi først og fremmest bare gerne vil lære mere om hinandens liv. Hvis man kun taler med dem, man er enige med, bliver det et meget ensporet verdenssyn. Der vil jeg hellere have en snak med alle mulige mennesker, fordi det giver mig mange flere nuancer på verden, siger han.

Nysgerrigheden på andre mennesker er i dag så indgroet, at han med egne ord »slet ikke kan lade være med at tale med de mennesker, han møder«. Lige nu holder han for eksempel sommerferie med familien i Hornbæk Havn. Ved siden af deres båd ligger en stor motorbåd af den slags, som indikerer en anden livsstil. Men det midlertidige naboskab har alligevel været berigende, og flere af sommerens EM-kampe er set i hinandens selskab.

- Min erfaring er, at nysgerrigheden altid fører til interessante samtaler. Det er næsten uanset hvem, du møder.

Værd at værne om

Sommerens togt har blandt andet budt på et møde med statsminister Mette Frederiksen, der steg ombord, da Wallenberg og dets besætning ankom til Christiansø. Efterfølgende lagde Emil Midé Erichsen

et billede af mødet op på Instagram, og så kom kritikken. Flere forstod ikke, hvorfor hun var blevet inviteret ombord. Andre erklærede, at NU ville de ikke se programmet. Faktisk kom der så mange negative beskeder, at han efterfølgende følte sig nødsaget til at adressere kritikken i et selvstændigt opslag. »Den dag jeg stopper med at snakke med folk, jeg ikke deler holdning med, bliver jeg et mindre menneske«, skrev han blandt andet.

Her en måneds tid efter uddyber han kommentaren, der også tager afsæt i den erfaring, han har gjort sig på sine mange rejser rundt omkring i verden: Vi er sammenlignet med andre et meget privilegeret land med et stærkt demokrati, og det skal vi værdsætte og værne om.

- Vi har noget, mange drømmer om at have, men vi kommer ikke til at stå stærkere ved at stå ude på hver vores fløj og kaste mudder efter hinanden og råbe så højt, at vi ikke kan høre, hvad de andre siger. Vi kan og skal ikke være enige om alt, men vi skal huske at spørge og rent faktisk lytte, fordi det er den slags samtaler, der gør os klogere, siger han og medgiver, at han - trods alt - også en gang imellem havner i større diskussioner.

- Alligevel ender det oftest med, at vi deler to øl og griner af vores uenigheder, og som regel har vi også fundet noget, vi er enige om. Selvfølgelig er det ikke alle, jeg elsker ubetinget. Det kan for eksempel være den amerikanske sejler, der har båden fuld af våben, fordi han er bange for det ukendte. Der kan jeg godt sige til ham, at det efter min mening er helt forkert at bevæge sig ud i verden drevet af frygt. Andre gange må jeg gå. Der er diskussioner, jeg ikke kaster mig ud i. Men det er mest, hvis jeg møder nogen, der ikke selv er nysgerrige og åbne. For så kan det jo være lige meget. Det sker heldigvis sjældent.

Forventningens glæde

Foråret har været travlt for Emil Midé Erichsen. Ud over sejlturen med resten af familien langs Danmarks ydre kystlinje har han blandt andet været med til at lave podcasten »Kapret«, der fortæller historien om en af de danskere, som somaliske pirater tog som gidsel for 10 år siden. Men nu er der sat et foreløbigt punktum for alle arbejdsopgaver. I stedet holder han sommerferie, og lige om lidt holder han barsel med kæresten Louise, når de igen bliver forældre.

- Det er et privilegium, jeg prøver at tage mig, at have så meget tid som muligt med min familie, for lige om lidt handler det om at kunne koncentrere sig om at lære det her lille nye menneske at kende, siger han.

Så når han kigger nogle måneder frem, er det det helt nære, der skal have lov til at fylde. De store togter, hvor nyt land skal opdages og nye samtaler skal opstå i kølvandet på nysgerrige og ligeværdige møder, må vente lidt endnu, indtil verden igen kan åbne helt op. Og det er helt okay.

- Vi er så tæt på mål, så vi kan godt lige klare det sidste ryk og vente, til alle er med og blevet vaccineret. Jeg har allerede set så meget af verden og kommer til at se endnu mere, men jeg har også haft meget godt af at have holdt en pause. Der ligger noget dejligt i kontrasterne og i forventningens glæde. Det gør ikke noget, at vi kan gå og glæde os til alt det, vi skal opleve i fremtiden. Tværtimod.

---

Fakta: Blå bog

Emil Midé Erichen er født i 1990 som den ældste af Marian Midé og Mikkel Beha Erichsens i alt tre sønner.

Han er vokset op i Københavns sydhavn og har helt fra barnsben tilbragt en stor del af sine vågne timer ombord på en båd. Ofte i selskab med sin farfar, Troels Kløvedal.

Som 11-årig overtog han selv rorpinden i sin første optimistjolle og har siden deltaget i masser af kapsejlads.

»Kurs mod danske kyster« havde premiere på TV 2 Play mandag 19. juli - og på TV 2 er der premiere mandag 26. juli.

Emil (t.v.) med sin far og lillebror Theis ombord på Wallenberg. De tre har efterhånden bragt mange timer til søs sammen. Foto: Bermuda/TV 2
- Vi har lært på mange af vores rejser, at hvis du smiler til verden, så smiler den tilbage til dig. Det lyder som en floskel, men det er sandt, siger Emil Midé Erichsen (t.v.). Foto: Bermuda/TV 2