FN's chef fordømmer Putins plan om at annektere ukrainsk land

Det har ingen plads i en moderne verden, og det er ulovligt, siger FN's generalsekretær før ceremoni i Moskva.

Udgivet:29. september 2022, 21.13

Læsetid:1 minut

Store plakater i Moskvas gader bebuder, at fire ukrainske regioner fredag vil blive udråbt som en del af Rusland. "Det må ikke blive accepteret", lyder det fra FN's generalsekretær, António Guterres.

/ Ritzau /

NEW YORK FN's generalsekretær, António Guterres, fordømmer torsdag Ruslands plan om at erklære fire ukrainske regioner for russisk område. Han kalder det "en farlig optrapning".

- Det har ingen plads i en moderne verden, siger han.

- Enhver beslutning om at gå videre med annekteringen af Ukraine-regionerne Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja har ingen lovmæssig værdi, og det fortjener at blive fordømt.

- Det må ikke blive accepteret, konstaterer han ifølge AFP.

- Enhver beslutning fra Rusland om at gå videre vil bringe mulighederne for fred endnu længere væk, siger generalsekretæren.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er de prorussiske ledere fra de fire regioner blevet fløjet til Moskva.

Her vil de fredag deltage i en ceremoni i Kreml, hvor det officielt meddeles af præsident Vladimir Putin, at de fire regioner indlemmes i Rusland.

En fem dage lang folkeafstemning har lige været afholdt i de fire regioner, som Rusland holder besat.

Vesten har fordømt de såkaldte afstemninger. De viste ifølge Rusland overvældende støtte til, at regionerne bliver russiske.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger torsdag efter et møde med sine sikkerheds- og forsvarschefer, at man vil svare hårdt igen på Ruslands forsøg på at annektere ukrainsk land.

De stemmer, der er afgivet ved de såkaldte folkeafstemninger, "er værdiløse og ændrer ikke på realiteterne".

- Ukraines territoriale integritet vil blive genoprettet, lover han ifølge Reuters.

I 2014 besatte Rusland den ukrainske halvø Krim. Efterfølgende blev der gennemført en folkeafstemning, som fik Putin til at erklære Krim en del af Rusland.

Kun et fåtal af lande anerkender, at Krim er russisk.

/ritzau/AFP