Iværksætterpar fra Voel kåret som Årets Dyreven

Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard der stiftede Hanegal i Voel, driver nu virksomheden Organic Plant Protein, der producerer fødevarer uden kød

24. november 2021, 09.50

Hos Organic Plant Protein produceres der plantekød som er næsten identisk med animalsk kød. Her ses køkkenet med gryderne fyldt med plantekød og med iværksætterparret og prismodtagerne Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard til højre.

PRIS: Hvert år uddeler Dyrenes Beskyttelse prisen Årets Dyreven til en person eller virksomhed, som har ydet en ekstraordinær indsats i den gode dyrevelfærds navn. I år blev det iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard fra Voel, der løb med sejren for deres mangeårige arbejde for en grønnere og mere dyrevenlig madkultur.

Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard hævede i 1990 deres pensionsopsparing, og investerede den i 10 frilandsgrise, som senere blev til den økologiske succeshistorie Hanegal.

I dag er Hanegalaktierne solgt, og Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard har investeret pengene i det næste skridt for bæredygtige fødevarer: Plantekødet.

Det sker med virksomheden Organic Plant Protein, der producerer plantekød af proteinrige afgrøder, som erstatter kød fra animalsk fødevareproduktion, hvor dyrene ofte behandles som produkter. Visionen for Organic Plant Protein er at være med til at fremskynde den grønne omstilling.

Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard får dette års pris for hele tiden at insistere på at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og bedst mulig for både dyr og mennesker.

Britta Riis, direktør ved Dyrenes Beskyttelse

Fremtid i plantekød

- Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard får dette års pris for hele tiden at insistere på at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og bedst mulig for både dyr og mennesker. De fleste mennesker kender Hanegal, og vi tror - ligesom Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard - på, at plantekødet i fremtiden kommer til at fylde mere og mere, både i Danmark men også i resten af verden, siger Britta Riis, direktør ved Dyrenes Beskyttelse.

Vi har altid været drevet af vores målsætning og ideologier frem for pengene. Hvis vi havde været drevet af penge, så havde vores beslutninger været anderledes.

Ulrich Kern-Hansen, Organic Plant Protein

Lokalt forankret i Voel

Da Hanegal blev lanceret for næsten 30 år siden i Voel, var firmaets fokus meget lokalt forankret. Ønsket var at skabe bedre forhold for lokalmiljø, grundvand, dyrevelfærd, rene produkter og biodiversitet og samtidig have respekt for alle levende organismer. I dag er fokus rykket videre ud over Danmarks grænser, og ønsket er nu at være med til at reducere CO2 og sikre nok mad til verdens befolkning.

Vi var også glade for at vide, at selvom vi ikke direkte arbejder med dyr, så bliver det alligevel anerkendt, at det hele hænger sammen.

Fie Graugaard, Organic Plant Protein

Ideologier frem for penge

- Vi har altid været drevet af vores målsætning og ideologier frem for pengene. Hvis vi havde været drevet af penge, så havde vores beslutninger været anderledes. Derfor ser vi også Organic Plant Protein som en mission med et firma, frem for et firma med en mission, fortæller Ulrich Kern-Hansen.

For iværksætterparret er prisen som Årets Dyreven en stor anerkendelse

- Det er jo helt fantastisk, og vi blev meget overraskede og rørte. Vi var også glade for at vide, at selvom vi ikke direkte arbejder med dyr, så bliver det alligevel anerkendt, at det hele hænger sammen. Både miljø, klima og dyrevelfærd, siger Fie Graugaard som reaktion på prisen.

MTL

Læs også
Vegetarer blandt julegæsterne? Server dette lækre alternativ
Abonnement
Læs også
Plantekød
Abonnement

Indlæser debat