Japanske Hiroko øser selv sin mad op nu, men toiletterne hader hun

Udvekslingsstudent fra Japan og bor hos familien Rosenvard i Gjern. Kulturforskellene er store, og hun har for første gang øst sin egen mad op på tallerknen

Udgivet:16. marts 2019, 17.30

Læsetid:3 minutter

Gjern Kulturforskellene mellem Japan og Danmark er meget store, så store, at det kan være svært at begribe, men prøv at læs med her. Det er en sand øjenåbner. For ikke alle samfund er indrettet som vores danske - og ikke alle børn i verden er vant til at have pligter og være selvstændige.

Hos familien Rosenvard på Tingbakken i Gjern har de haft japaneren Hiroko Masuda på 16 år boende siden august sidste år via udvekslingorganisationen AFS. En storsmilende, glad og venlig pige fra Tokyo, hvor hun er vant til at bruge alle sine vågne timer på at studere - og ikke rigtig andet. Derfor er hun da også en af de bedste på Silkeborg Gymnasium - især til matematik. Hun går på gymnasiet i de 11 måneder, hun er her i landet.

Men da Hiroko Masuda blev budt velkommen af familien på en rasteplads ved Silkeborgmotorvejen i august, havde hun til gengæld aldrig prøvet at øse sin egen aftensmad op tallerknen - eller i det hele taget. Det gør hendes mor altid for hende hjemme, så hun vidste faktisk ikke rigtigt, hvor meget hun kunne spise. Hiroko havde heller aldrig før gået ud med skraldespanden, prøvet at dække bord, lave mad, handle ind eller købe sit eget tøj.

Det var en udfordring for familien i begyndelsen, men også noget, man kan lære meget af, fortæller Paw Rosenvard, der er faderen i huset i den værtsfamilie fra Gjern, som Hiroko Masuda helt tilfældigt er endt i.

Sætter perspektiv på livet ...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind