Midtjyske Meninger: Hvordan siger du det?

Udgivet:21. juni 2022, 10.41

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Marianne Nørgaard Kjellerup

Måske er det bare mig, der rigtig godt kan lide det danske sprog. Jeg synes, det er enkelt og ja, selvom det er lige ud kommunikation, så kan det jo misforstås, overfortolkes og overhøres. Udlændinge og turister synes nogen gange, at vi taler hårdt.

Altså, jeg synes godt, vi kunne have haft ord som »please«, »bitte« og »por favor«. Jeg tænker, vi danser ikke så meget om den varme grød. Det kan godt blive lidt råt for uforsødet. Selvfølgelig så længe vi beholder den gode omgangstone, kan vi godt være ligefrem.

Se nu den franske præsident, som har tabt en masse stemmer. Blandt andet hørte jeg (oversat - jeg kan ikke fransk til trods for et år i folkeskolen) at en af modstanderne udtalte: Hans (præsidentens) eventyr er slut… og flere malende udtalelser.

Eventyr simpelthen. Jeg ved godt, at jeg nogen gange skriver snørklet, når jeg skriver klummer. Det er mere fordi det ikke er så vigtigt, som for eksempel at tale om en politisk modstandere. Jeg er nok lidt firkantet i den forstand, at jeg synes, at når man taler politik, nyheder mv., så skal selvfølgelig tale ordentlig om andre - og ikke tale malende men nøgternt.

Jeg oplevede også på Facebook, at der var nogen, som var ved at gå til over beskrivelserne af boliger til salg. Her må jeg give dem lidt medhold. Mange ejendomsmæglerfirmaer har faktisk tekstforfattere til at formulere beskrivelserne af boligerne. Og af og til kan jeg også godt tænke, at det er en noget fortænkt og malet tekst.

Hvem ville i en samtale sige: Har du fundet dit nye hjem i dit videre boligliv? Boligeventyr? Måske?

Det kan man sige for sjovt, til nogen som flytter hele tiden. Ja, vi vil jo alle sammen godt forny os. Tekstforfatterne vil jo gerne være kreative og sproget er deres værktøj.

Der er rigtig mange måder at sige tingene på. Jeg er tilhænger af, at vi taler frit fra leveren og ikke skal passe på, hvad vi siger, så længe vi ikke vil nogen noget ondt, med det vi siger (eller skriver).

Det er bare blevet endnu mere vanskeligt og svært i disse krænkelsestider.

Hvorfor skal alting gennemtæskes, fortolkes og læses mellem linjerne?

Derfor er jeg faktisk ret vild med Torben Chris og Uffe Holms podcast. De taler ud af posen og indrømmer, at de sandsynligvis ikke har læst op på deres emner.

Humor vinder.

Læs også
<span>Midtjyske Meninger:</span> Kartofler! <span>Midtjyske Meninger:</span> Kartofler!
Læs også:
Midtjyske Meninger: Kartofler!

Indlæser debat