Leder: Derfor laver avisen ikke højhus-afstemning

24. januar 2020, 10.55

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Nyheder og debat om byudvikling i Silkeborg er vanvittigt godt stof, og i disse uger kulminerer det med masser af artikler om Fredensgård-projektet, talrige debatindlæg for og imod og ikke mindst velbesøgte borgermøder om sagen.

Midtjyllands Avis spiller en central rolle i nyhedsformidlingen og faciliteringen af debatten. Det ligger naturligt til os som det lokale mediehus, og vi sætter alle sejl til for at informere hurtigt, fyldestgørende og fair.

Fra flere sider er vi på det seneste blevet opfordret til at stå for en afstemning, der skulle kaste lys over, hvordan silkeborgenserne stiller sig til det aktuelle projekt. Det tager vi som udtryk for, at vi har en vigtig rolle at spille, og at der er en grundlæggende tillid til, at vi arbejder seriøst og balanceret med problemstillingerne.

Der er imidlertid flere gode grunde til, at vi ikke kommer til at facilitere en afstemning.

Skulle vi gøre det, skulle det være i samarbejde med et professionelt, anerkendt analyseinstitut, der er vant til at lave opinionsmålinger blandt et repræsentativt udsnit af en befolkningsgruppe. Men høringsfristen udløber den 5. februar, og tiden er ganske enkelt for kort til, at vi kan nå at stable en kvalitativ afstemning på benene.

Kan vi så ikke bare gøre det via et modul på hjemmesiden midtjyllandsavis.dk?

Problemet er, at vi ikke kan kontrollere, hvor mange gange en enkelt person stemmer. Vi kan sikre, at der kun kan stemmes en gang pr. mobiltelefon, tablet eller pc. Men du kan måske stemme fra arbejdscomputeren, arbejdstelefonen, din private pc, din egen mobil eller måske ungernes ipad? Det giver alt for stor en usikkerhed til, at vi kan stå inde for resultatet.

Men hvad så med vores Facebook-side?

Det vil aldrig ske. På de sociale medier er meningsudvekslingerne ofte så utæmmede og drevet af få, at afstemninger her aldrig kan blive repræsentative.

Noget andet er, hvad vi skulle stemme om? Skulle det udelukkende være silkeborgensernes holdning til højhuse? Og er 10 etager så i orden? Eller 15? Eller skulle afstemningen gå på holdningen til Fredensgård-projektet som helhed, der jo er meget andet end højhuset?

Helt overordnet kan lokale folkeafstemninger om væsentlige lokale beslutninger være et godt instrument. Men de skal faciliteres af kommunen og lanceres tidligt i et forløb, så borgerne i god tid orienteres og involveres, så de kan stemme på et oplyst grundlag.

En aktuel folkeafstemning om Fredensgård-projektet vil - som borgmester Steen Vindum (V) siger i dagens avis - være at løbe fra ansvaret.