Borgfred om skat er det sidste, vi har brug for

Udgivet:09. marts 2016, 13.43

Læsetid:2 minutter

Af René Gade MF, Alternativets ordfører for skat og god fordeling

7 år siden

DEBAT Hvis jeg var skatteminister, så ville jeg skynde mig at fortælle hver og én omkring mig, at det sidste SKAT og Danmarks borgere har brug for, er den såkaldte »borgfred« på skatteområdet. I efteråret 2015 besluttede alle partierne i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten, SF og Alternativet, at nu skulle SKAT reddes og de nærmest uoverstigelige problemer løses.

Og hvordan skulle det så gøres? Jamen det skulle gøres ved at fortsætte den kurs, som i de sidste 10 år har forårsaget alle problemerne - og så i øvrigt ved at indgå netop en mørklæggende »borgfred«. Kan det være rigtigt? Strammer jeg den ikke lidt? Nej, desværre. Det er rigtigt nok.

Borgfreden resulterer i, at kritik og selvransagelse hos de personer, der burde vide mest om årsagerne, virkningerne og beslutningsprocesserne, der har ført til den nuværende og årelange krisesituation i SKAT, lige så stille skal forstumme, så der ikke findes politisk ansvarlige eller spekuleres yderligere i, hvordan vi ikke skal gøre en anden gang.

Til gengæld vil alle se fremad. Bestemt ikke konstruktivt og nysgerrigt bagud for at tage ved lære - og det vel at mærke ligegyldigt hvor uansvarligt og lukket kulturen og den politiske proces så end har været. Uanset partifarve. Det er bedst for alle her i Danmark ikke at rode mere i det, mener de ansvarlige politikere. Hmm, jeg er politiker nu, og jeg vil glæde mig til at fortælle om og lære af alle mine fejl. Hvorfor? Fordi ellers begynder jeg bare at tro, at jeg er ufejlbarlig, magtfuldkommen og en politiker, der kan tillade mig selv at vurdere, om jeg skal stå til regnskab over for vælgerne.

Med en skatte-borgfred gør de ansvarlige det samme, som andre ansvarlige har gjort med lukningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen: et flertal i Folketinget lukker af for selvransagelse, forståelse og læring.

Da regeringen i 2005 gennemførte det efter eget udsagn 'mest omfattende forslag til fornyelse af det danske velfærdssamfund i en generation' og bl.a. fusionerede Told og Skat med den kommunale skatteforvaltning, ja, der startede man en lavine i SKAT.

Jeg er ikke interesseret i hvem, der er ansvarlig, men jeg er meget interesseret i, at vi alle lærer af vores dispositioner. At vi alle føler, at det er vores ansvar at sikre mere åbenhed og færre økonomiske katastrofer i SKAT. En mørklæggende borgfred er det sidste, vi har brug for - så jeg tager pandelygten på og graver videre.

SKAT er noget, vi giver til hinanden, så lad os da for pokker tage ansvaret på os og lære af vores fejl.