Jorns ånd in mente

Udgivet:21. januar 2023, 08.00

Læsetid:3 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Lis Kristiansen. Molleruplundvej 9 Silkeborg

MUSEUM Dette læserbrev er et svar på Christian Juhls indlæg »Hvad ville Asger Jorn have ment?« bragt i Midtjyllands Avis 18. Januar 2023.

Du har virkelig fat i det essentielle omkring Asger Jorns kunst og snakken om et nyt kunstmuseum. Jeg klappede i mine små hænder, da jeg læste det. Jeg tror, du har så inderlig ret i din antagelse af, hvad Asger Jorn ville have ønsket. Et aktivt og kreativt miljø for amatørkunstnere såvel som professionelle. Det mangler vi i Silkeborg. Jorn ville have elsket tanken om et sprudlende og eksperimenterende miljø i kombination med fremvisning af allerede kendt og anerkendt kunst. Jorn ville have elsket tanken om en redekasse, der kunne fostre nye »kunstnere« og give plads til nye tanker i kunsten.

Læs også
Hvad ville Asger Jorn mon have ment? Hvad ville Asger Jorn mon have ment?
Læs også:
Hvad ville Asger Jorn mon have ment?

Indrømmet: Det kan potentielt blive en stor turistmagnet med et stort prangende kunstmuseum i midtbyen. Aros har gjort meget for Aarhus midtby. Et stort nyt kunstmuseum kunne også ske at gøre meget godt for Silkeborg. Min tanke er fra tid til anden, om der er nogen, der har et behov for at sætte et stort monument og eftermæle? Det er egentlig slet ikke Jorn, men han er da i den grad blevet kommercialiseret af sin eftertid.

Indrømmet: De store drømme er dejlige at have, men i en tid hvor riget fattes penge og der er masser af andre, nødvendige investeringer, der presser sig på i fremtidens miljø og klima, og en helt aktuelt knaphed, så træer må fældes, fordi der ikke er råd til pasning? Det hænger ikke sammen, at man forestiller sig en mastodont af et kunstmuseum i midtbyen og bare skrotter det, som er.

Spørgsmålet fra mig til politikerne og investorer, der melder sig på banen er: Kunne der tænkes et kunstmuseum skabt i respekt for den ånd, der faktisk kom fra Asger Jorn og uden kun at tænke kommercialisering af hans efterladenskaber, men som også understøtter det skabende miljø, der fostrer nye kunstnere i fremtiden?

Lad os forfølge tanken om det bestående Jorn Museum i ombygget form. En form, der kunne understøtte det Jorn stod for.

Forestil jer en ombygning af Museum Jorn på det fantastiske sted, hvor det allerede ligger. Kan det ligge bedre end det allerede gør? Udskriv en arkitektkonkurrence, der tager udgangspunkt i det allerede eksisterende. En ide: De gamle bygninger anvendes til en kunstskole, der kunne tiltrække kreative og aktivt eksperimenterende amatør og professionelle i et spændende kunstnerisk miljø for både skulptur og billedkunst - kombineret med et nyt museum på stedet. Og hvorfor ikke tænke i højden? Det har vi jo fået smag for i Silkeborg.

Læs også
Et nyt Museum Jorn er et fantasiprojekt Et nyt Museum Jorn er et fantasiprojekt
Læs også:
Et nyt Museum Jorn er et fantasiprojekt

Der er i forvejen et højhus - som godt kunne sættes i skyggen af et smukt kunstmuseum, der rækker op over trætoppe og vokser lidt ned mod vandet.

Pladsen er der, det koster ikke det samme at bygge i højden, og kunne også blive spændende. Se bare hvor smukt et panorama, der er i salen på Silkeborg Bad. Det kunne man også skabe ud over indelukket og byen. En restaurant på toppen af bygningen med udsigt over åen, byen, skoven - kunne I ikke forestille Jer det?

Selv modstandere af højhuse ville strømme til for at indtage en kop kaffe og nyde det.

Stedet kunne blomstre i den ånd, som Asger Jorn ganske sikkert ville have elsket det.

Tak for ideen Christian Juhl.

Lad os håbe at den nye Jorn-direktør også kan perspektivere og se ideen i en alternativ plan for et kommende Museum Jorn i Silkeborg.

Måske kunne det være nok så interessant at være direktør for dette sprudlende kunstnermiljø og et eksperimenterende kunstmuseum frem for at direktør for det store kommercielle kunstmuseum med bibliotek, og hvad der ellers er tænkt ind for at skabe indtægt.

Læs også
<span>Debatduellen:</span> Skal vi have et nyt Museum Jorn ved Silkeborg Langsø? <span>Debatduellen:</span> Skal vi have et nyt Museum Jorn ved Silkeborg Langsø?
Læs også:
Debatduellen: Skal vi have et nyt Museum Jorn ved Silkeborg Langsø?

Indlæser debat