Kender vores politikere reelt udbyttet af VUC og HF-enkeltfag?

Udgivet:12. oktober 2021, 13.05

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Nanna Skulvad. Rektor Th. Langs HF & VUC, Silkeborg

2 år siden

UDDANNELSE Da sidste års finanslov blev indgået, havde vores kære politikere glemt hele Hf-enkeltfagsområdet og dermed en væsentlig del grundlaget for VUC (voksenuddannelsen). Fem ud af seks gymnasiale uddannelser var omfattet af en flot pulje på 220 millioner kroner årligt. Den eneste undtagelse var Hf-enkeltfag.

Det må ikke ske igen …

VUC skal ses som en del af løsningen på væsentlige samfundsudfordringer. Her på Th. Langs HF & VUC har vi flere gode eksempler på, at Hf-e har været en væsentlig del af et mønsterbrud og opgør med en social arv. Det gælder bl.a. for Celine, som gjorde op med stemplet som specialklasseelev, og først tog 9. og 10. klasse på AVU og derefter en fuld HF på enkeltfag. Ligeså med den enlige mor, 37-årige Louise, som tog et opgør med sin sociale arv, gennemførte en fuld HF på HF-enkeltfag og nu læser til ergoterapeut.

Hermed et opråb til vores politikere. Lad ikke VUC og HF-enkeltfag i stikken igen og dermed alle de voksne, som har et ønske om at opkvalificere sig. Der er brug for arbejdskraft i det danske samfund
Nanna Skulvad, rektor

VUC og HF-enkeltfag er et meget vigtigt tilbud for voksne, som ikke fik taget en gymnasial uddannelse, da de var unge. Mange vil nu gerne opkvalificere sig til at kunne gå i gang med en videregående uddannelse, og har brug for at tage gymnasiale fag på en fleksibel måde.

Det kunne virke som om, vores politikere helt har overset det perspektiv.

Ifølge en kilde med indsigt i forhandlingerne ved sidste års finanslov havde forhandlerne brugt udtrykket ungdomsuddannelser om de gymnasiale uddannelser. Og da HF-enkeltfag er en gymnasial voksenuddannelse, kan fejlen være opstået på den måde. Med andre ord er noget gået galt, men det har ikke været ond vilje over for Hf-enkeltfag, siger politikerne.

Hermed et opråb til vores politikere. Lad ikke VUC og HF-enkeltfag i stikken igen og dermed alle de voksne, som har et ønske om at opkvalificere sig. Der er brug for arbejdskraft i det danske samfund - og de voksne på HF-enkeltfag videreuddanner sig ofte til pædagoger eller en af de andre velfærdsuddannelser. Dermed kan de også blive del af løsningen af behovet for arbejdskraft på flere områder.

Kom nu i både rød og blå blok. Det kan I gøre bedre!